«Backup» του ανθρώπινου πολιτισμού στη Σελήνη

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014 14:15
UPD:14:16
NASA
A- A A+

Η αποστολή ενός ιερού εβραϊκού κειμένου στο Διάστημα ίσως να αποτελέσει την έναρξη της δημιουργίας ενός «backup αρχείου» για τον ανθρώπινο πολιτισμό, το οποίο θα εδρεύει στη Σελήνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτή την ιδέα σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικές εταιρείες που συμμετέχουν σε διαστημικό διαγωνισμό υποστηριζόμενο από την Google, με την πρώτη αποστολή να αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2015.

Μακροπρόθεσμα, σεληνάκατοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν έναν μεγάλο όγκο πολιτιστικών, αλλά και βιολογικών αρχείων στην επιφάνεια της Σελήνης, όπου και θα διατηρηθούν ασφαλή σε περίπτωση που κάτι φέρει το τέλος του πολιτισμού και ίσως και της ζωής στον πλανήτη μας.

Τα πρώτα αρχεία που θα αποσταλούν στη Σελήνη είναι θρησκευτικά και φιλοσοφικά κείμενα: πρόκειται για το πρόγραμμα Torah on the Moon, με βάση το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκεται η αποστολή στη σεληνιακή επιφάνεια ενός χειρογράφου, του Σεφέρ Τορά. Εάν το εγχείρημα είναι επιτυχές θα ακολουθήσουν μετέπειτα πτήσεις με ινδουϊστικά κείμενα (Βέδες) και αρχαία κινεζικά φιλοσοφικά κείμενα (Ι-Τσινγκ).

Το κάθε έγγραφο θα τοποθετείται σε ειδική διαστημική κάψουλα, σχεδιασμένη για να το προστατεύει από την ακτινοβολία και τις ακραίες θερμοκρασίες της Σελήνης για διάστημα τουλάχιστον 10.000 ετών.

«Πρόκειται για ένα απίστευτο, πανέμορφο πρόγραμμα» αναφέρει ο Πολ Αουϊζεράτε, εφευρέτης, επιχειρηματίας και εμπνευστής του σχεδίου. «Αυτά τα τρία κείμενα είναι μεταξύ των πιο αρχαίων συγγραμμάτων της Γης, ηλικίας άνω των 3.000 ετών. Είναι σημαντικά για δισεκατομμύρια ανθρώπους».

Κατά τον Αουϊζεράτε πρόκειται για μία αποστολή συντήρησης του πολιτισμού- ωστόσο ο θρησκευτικός χαρακτήρας του «φορτίου» , σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιθανώς να προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις. «Το Σεφέρ Τορά έχει μοναδική συμβολική αξία και σήμερα αποτελεί το ιερότερο αντικείμενο του Ιουδαϊσμού» αναφέρει ο Νίκολας ντε Λανγκ, ερευνητής Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. «Ένα τέτοιο αντικείμενο υποτίθεται ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και φροντίδα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η εκτόξευσή του στο Διάστημα έχει τέτοιο χαρακτήρα».

Η ομάδα του Torah on the Moon ήλπιζε να στείλει την πρώτη κάψουλα με άκατο της SpaceIL- ισραηλινής εταιρείας που συμμετέχει στο Google Lunar X Prize. Το ύψους 30 εκατ. δολαρίων X Prize θα απονεμηθεί στην πρώτη ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη εταιρεία που θα κατασκευάσει ρομπότ τα οποία θα προσεληνωθούν επιτυχώς και θα εξερευνήσουν την επιφάνεια προχωρώντας τουλάχιστον 500 μέτρα, αποστέλλοντας βίντεο και εικόνες υψηλής ανάλυσης. Η ολοκλήρωση αυτών των στόχων πριν το τέλος του 2015 θα έχει ως αποτέλεσμα την απονομή του τελικού βραβείο του διαγωνισμού, 20 εκατ. δολαρίων. Συνολικά διαγωνίζονται 18 ομάδες από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το New Scientist, η SpaceIL αρνήθηκε να συμμετέχει στο πρόγραμμα, και πιστεύεται ότι η ομάδα του Torah on the Moon προσέγγισε την ισπανική Barcelona Moon Team. Σημειώνεται ότι τα κείμενα, εάν αποσταλούν, θα «συναντήσουν» μία Βίβλο την οποία είχε μεταφέρει στη Σελήνη το 1971 ο διοικητής της αποστολής «Απόλλων 15», Ντέιβιντ Σκοτ, που βρίσκεται σε ένα όχημα εδάφους.

Προτεινόμενα για εσάς