Ιρανικό αντίγραφο αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 12:49
UPD:12:50
Office of Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Kham

Σύμφωνα με το Tasnim News Agency, το αεροσκάφος παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή στην οποία παρέστησαν ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ και ο Διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι.

A- A A+

Τα αποκαλυπτήρια της ιρανικής έκδοσης – αντιγράφου ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV)  RQ-170, που είχε πέσει στα χέρια του Ιράν το 2011, έγιναν την Κυριακή, όπως μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το Tasnim News Agency, το αεροσκάφος παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή στην οποία παρέστησαν ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ και ο Διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι. Η τελετή έγινε στο πλαίσιο έκθεσης των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.

RT

Όπως αναφέρθηκε, το συγκεκριμένο αεροσκάφος, που διαθέτει χαρακτηριστικά stealth, κατασκεύασαν ειδικοί των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι ανέλυσαν την τεχνολογία του αμερικανικού UAV.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars, στην έκθεση επιδείχθηκαν επίσης πύραυλοι επιφανείας- επιφανείας, το σύστημα αεράμυνας «Third of Khordad», που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε εξολοκλήρου στο Ιράν, καθώς και άλλα συστήματα αεράμυνας, ελέγχου, ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου.  

Σημειώνεται ότι κατά τα τέλη του 2013 ο υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι το Ιράν είχε καταφέρει να προβεί σε «reverse engineering» των περισσότερων τμημάτων του αμερικανικού αεροσκάφους, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή της ιρανικής έκδοσής του.

TWITTER.COM

Το RQ 170 Sentinel τέθηκε υπό την κατοχή των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στις 4 Δεκεμβρίου του 2011, κοντά στην πόλη Κασμάρ, στο βορειοανατολικό Ιράν. Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, ιρανική μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου είχε καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχό του και να το προσγειώσει με ασφάλεια.

Η επίτευξη πλήρους αυτάρκειας στον τομέα της άμυνας είναι εδώ και χρόνια ένας από τους βασικούς στόχους της ιρανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία μετά την Ισλαμική Επανάσταση και τον πόλεμο με το Ιράκ βρέθηκε αντιμέτωπη με ελλείψεις ανταλλακτικών για τα δυτικής προέλευσης οπλικά συστήματά του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το διάσημο μαχητικό αεροσκάφος αμερικανικής προέλευσης, F-14 Tomcat.  

Προτεινόμενα για εσάς