Νέου τύπου ραντάρ δοκιμάζει ο αμερικανικός στόλος

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 12:17
UPD:14:14
LOCKHEED MARTIN

To NIFC-CA θα έχει ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη επέκταση της εμβέλειας των αμυντικών δυνατοτήτων του στόλου, καθώς θα είναι εφικτός ο έγκαιρος εντοπισμός και η καταστροφή απειλών που χαρακτηρίζονται από μεγάλες ταχύτητες και δυσκολία αναχαίτισης.

A- A A+

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο συνδυάζει ιπτάμενους αισθητήρες και αναμεταδότες με εξελιγμένη τεχνολογία δικτύωσης, επιτρέποντας τον εντοπισμό και την καταστροφή στόχων που βρίσκονται πέρα από τον «ορίζοντα» του ραντάρ αναπτύσσουν η Lockheed Martin και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Δοκιμή του συστήματος NIFC-CA (Naval Integrated Fire Control- Counter Air) έγινε μέσα στον Αύγουστο, κατά την οποία εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά ένας υπερσύγχρονος πύραυλος SM-6, από το καταδρομικό USS Chancellorsville, κλάσης Ticonderoga, το οποίο φέρει αντιπυραυλική/ αντιαεροπορική τεχνολογία Aegis.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense Tech, το σύστημα προορίζεται για χρήση από μεγάλες μονάδες επιφανείας και περιλαμβάνει τον εντοπισμό ενός στόχου χάρη στα εναέρια «μάτια» αισθητήρων σε αεροσκάφη E-2D Advanced Hawkeye, οι οποίοι «βλέπουν» πολύ μακρύτερα από το ραντάρ και το σύστημα ελέγχου του πλοίου, ωστόσο είναι άμεσα συνδεδεμένοι με αυτά, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την παρακολούθηση και την προσβολή του στόχου σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι είναι αυτή τη στιγμή εφικτό.

Όσον αφορά στο τακτικό/ στρατηγικό κομμάτι του νέου συστήματος, το NIFC-CA θα έχει ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη επέκταση της εμβέλειας των αμυντικών δυνατοτήτων του στόλου, καθώς θα είναι εφικτός ο έγκαιρος εντοπισμός και η καταστροφή απειλών που χαρακτηρίζονται από μεγάλες ταχύτητες και δυσκολία αναχαίτισης, όπως για παράδειγμα οι σύγχρονου βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων (ASBM), που αναπτύσσονται από την Κίνα και το Ιράν.

«Το NIFC-CA επεκτείνει δραματικά τον χώρο μάχης στον οποίο ο μαχητής μπορεί να εντοπίσει και να προσβάλει τις σημερινές, όλο και πιο εξελιγμένες απειλές. Αυτή τη στιγμή απλά βλέπουμε την επιφάνεια των εντυπωσιακών νέων δυνατοτήτων που έρχονται στον στόλο» είπε χαρακτηριστικά ο Άντι Χέσερ, καπετάνιος του USS Chancellorsville.

Καθυστέρηση στην τελετή ονοματοδοσίας του USS Zumwalt

MODELMILITARYWEAPONS

Την αναβολή της επίσημης τελετής ονοματοδοσίας του αντιτορπιλικού USS Zumwalt, του πλέον σύγχρονου σκάφους που ετοιμάζεται για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, είχε το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η τελετή ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου, στα ναυπηγεία Bath Iron Works. Το Zumwalt αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα του αμερικανικού στόλου, καθώς αποτελεί ένα εντελώς φουτουριστικό σκάφος, με καινοτόμα νέα στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται εξελιγμένα stealth χαρακτηριστικά και συστήματα προώθησης, ένα εντελώς νέο υπολογιστικό περιβάλλον και πρωτοποριακά οπλικά συστήματα μακράς εμβέλειας, τόσο πυραύλων όσο και πυροβόλων.

Στην ουσία πρόκειται για ένα εντελώς νέο είδος σκάφους, το οποίο προορίζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις του πολεμικού ναυτικού κατά τον 21ο αιώνα.

Προτεινόμενα για εσάς