Το χαρτί ενός εκ των δύο βασικών «όπλων» της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα, εκείνο της απομείωσης του χρέους της χώρας, θα ανοίξει την Δευτέρα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Το άλλο είναι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές τις οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει ανάγκη ο τόπος και συνδέονται με την συνταγματική αναθεώρηση.
Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει και επίσημα από τους ομολόγους του αφενός την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων διάσωσης μέχρι και 50 χρόνια από 30 που είναι σήμερα, αφετέρου τη μείωση των επιτοκίων ή τη μετατροπή τους από κυμαινόμενα σε σταθερά ή και τα δύο.
Η θέση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, έχει δύο πλεονεκτήματα: πρώτον, με τα έως τώρα δεδομένα βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των θεσμικών δανειστών της χώρας, συνεπώς δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί και δεύτερον, αποδομεί το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης η οποία θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τι ίδιο στέλεχος, είναι λάθος η βιωσιμότητα του χρέους να υπολογίζεται με βάση το λόγο του προς το ΑΕΠ, αφού άλλοι παράγοντες, όπως η μεγάλη διάρκεια ωρίμανσής του, η οποία στην περίπτωση της χώρας μας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο.
Πρόκειται για θέση που εσχάτως έχει υιοθετήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα διανθίζει την επιχειρηματολογία του και με συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών με τεράστιο χρέος, αλλά με οικονομία που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, όπως η Ιαπωνία.
Πρόθεση της Ν.Δ. είναι να δώσει την προεκλογική μάχη στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, όπου το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι έχει το πάνω χέρι, καθώς εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «με τις αμφισημίες του και τη λαϊκιστική προσέγγιση που έχει σε όλα», αδυνατεί να αντιπαρατεθεί πειστικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ