Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014 10:47
UPD:11:41
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Η αναμενόμενη δήλωση των εταίρων την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup για την έναρξη των συζητήσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους, οι εξαγγελίες για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και οι οποίες συνδέονται με τη συνταγματική αναθεώρηση και η διανομή του μερίσματος, είναι τα βασικά προεκλογικά όπλα στη φαρέτρα του Μαξίμου.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει και η τηλεοπτική προεκλογική καμπάνια της ΝΔ, με κεντρικό μότο την επόμενη ημέρα, την πολιτική σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη «Νέα Ελλάδα». Η «γκρίζα» διαφήμιση για τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες και πάντα κατά την εκτίμηση των επιτελών του Συγγρού και του Μαξίμου, θα αναδεικνύει τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου για θέματα όπως η παραμονή στο ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα «βγει» στις οθόνες την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο του Μαξίμου μπήκαν οι δηλώσεις στελεχών της Ελιάς όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι, σε μία εμφανή προσπάθεια να οριοθετηθούν έναντι της ΝΔ, συνέδεσαν το αποτέλεσμα των εκλογών με την κυβερνητική σταθερότητα.

Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων και των δύο είναι ότι σε περίπτωση που ΝΔ και κυρίως ΠΑΣΟΚ-Ελιά δεν πάνε καλά στις ευρωεκλογές, τότε υπάρχει θέμα όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη συγκυβέρνηση το οποίο θα λυθεί με εθνικές εκλογές.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στον Βήμα fm, αναρωτήθηκε «αν το άθροισμα των δύο κομμάτων -ΠΑΣΟΚ και Ελιά- είναι μικρότερο από του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κάποιος που θα πει ότι προχωράμε; Πώς θα πει προχωράμε και πού; Εάν ήμασταν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, οι ευρωεκλογές θα ήταν ευρωεκλογές. Δυστυχώς, όμως, τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα».

Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο «Παραπολιτικά 90,1» είπε ότι «αν δεν πάει καλά το ΠΑΣΟΚ ή η Ελιά, τότε θα έχει πρόβλημα η κυβέρνηση και θα πάμε σε εκλογές».

Η ουσία είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένας διάχυτος προβληματισμός για τα ποσοστά που θα λάβει η Ελιά στις 25 Μαΐου. Αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά θα εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, παραδέχονται ότι λόγω της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού ουδείς μπορεί να προδικάζει το αποτέλεσμα.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στον έτερο κυβερνητικό πόλο και σύμφωνα με την εντολή που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός, δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές διεργασίες της Χαριλάου Τρικούπη. Άλλωστε το μήνυμα της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Άννας Ασημακοπούλου για τις θεσμικές πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά έχει σταλεί και οι πάντες αναγνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά θα επιχειρήσει να οριοθετηθεί έναντι της ΝΔ, κίνηση που θεωρούν φυσιολογική.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή