Αντιδρά η ΟΕΕΘ στην ποινική ασυλία του δ.σ. του ΟΑΕΕ

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 18:01
UPD:18:04
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΟΕΕΘ υπενθυμίζει ότι από την 1/8/2011, είχε θεσμοθετηθεί μηνιαία εισφορά 10 ευρώ που κατέβαλλαν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στον ΟΑΕΔ (Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας) υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητων απασχολούμενων που είχαν μείνει άνεργοι.

A- A A+

Την αντίδρασή της για την μη απόδοση από τον ΟΑΕΕ στον ΟΑΕΔ της παρακρατηθείσης εισφοράς των ασφαλισμένων υπέρ των άνεργων συναδέλφων τους εκφράζει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

Στην επιστολή η Ομοσπονδία κάνει αναφορά στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας  που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή και με την οποία αίρονται οι ποινικές ευθύνες των μελών του δ.σ. του ΟΑΕΕ, τα οποία χρησιμοποίησαν χρήματα που προορίζονταν για στήριξη πτωχευμένων επιχειρηματιών προκειμένου να χορηγήσουν συντάξεις.

Η ΟΕΕΘ υπενθυμίζει ότι από την 1/8/2011, είχε θεσμοθετηθεί μηνιαία εισφορά 10 ευρώ που κατέβαλλαν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στον ΟΑΕΔ (Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας) υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητων απασχολούμενων που είχαν μείνει άνεργοι και τονίζει ότι ο ΟΑΕΕ, ενώ μέχρι τα μέσα του 2013 είχε συγκεντρώσει πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ απέδωσε στον ΟΑΕΔ μόνο το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα αναφέρει ότι τια το θέμα αυτό, επανειλημμένα η ΓΣΕΒΕΕ όπως και η Ομοσπονδία  είχαν απευθυνθεί στην Διοίκηση του ΟΑΕΕ και είχαν ζητήσει να ενημερωθούν για τον λόγο που δεν αποδόθηκαν τα χρήματα  στον ΟΑΕΔ, χωρίς όμως να τους δοθεί καμία απάντηση.

Επίσης η ΟΕΕΘ υπενθυμίζει ότι η μη απόδοση των χρημάτων, ως όφειλε να πράξει ο ΟΑΕΕ, οδήγησε την Συνομοσπονδία στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, ωστόσο όπως λέει την ώρα που η Δικαιοσύνη διερευνά την μηνυτήρια αναφορά για το που πήγαν οι ανωτέρω εισφορές, κατετέθη εκ μέρους του υπουργού Εργασίας η  τροπολογία στην Βουλή, σύμφωνα με την οποία παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις ή παραλήψεις της Διοίκησης του ΟΑΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Ακόμη  η τροπολογία, σύμφωνα με την ΟΕΕΘ, προβλέπει ότι ο ΟΑΕΕ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει χρήματα για τους ανέργους αλλά να τα αποδίδει στον οικείο λογαριασμό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Επιπλέον προβλέπει ότι τα μέχρι τώρα παρακρατηθέντα ποσά που έχουν εισπραχθεί, ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ, θα αποδοθούν αναδρομικά στον ανωτέρω λογαριασμό στα επόμενα 15 χρόνια τμηματικά και με δόσεις.

Η ΟΕΕΘ εκφράζει τη διαμαρτυρία των  μελών της και ζητεί να πληροφορηθεί γιατί δεν αποδόθηκαν κανονικά από τον ΟΑΕΕ τα χρήματα στον ΟΑΕΔ καθώς και τον λόγο που επέβαλλε την ψήφιση της ανωτέρω τροπολογίας.

Η τροπολογία, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, εισάγει μια εντελώς άδικη και προκλητική για τους ασφαλισμένους ρύθμιση και εκφράζει την ελπίδα ότι το όλο θέμα θα επανεξετασθεί ώστε τα παρακρατηθέντα ποσά, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να κατατεθούν από τον ΟΑΕΕ στον ΟΑΕΔ.

Κάθε καθυστέρηση συνιστά και παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου, αφού τα χρήματα που εισπράττονται δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκε η εισφορά, καταλήγει η Ομοσπονδία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή