Τετραμερής συνάντηση για την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 11:10
UPD:11:20
Reuters/LARRY DOWNING

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, είχε επιρρίψει σε Ρώσους πράκτορες και τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις την ευθύνη για την πυροδότηση αποσχιστικών ταραχών στην ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας.

A- A A+

Την πρώτη τους συνάντηση από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης θα έχουν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, κθαώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο τραπέζι θα καθίσουν ο Τζον Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον και ο Αντριι Ντεστσίτσια.

«Η Κάθριν Αστον συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι σε τηλεφωνική τους συνομιλία χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας συμφώνησαν για την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επιρρίψει σε Ρώσους πράκτορες και τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις την ευθύνη για την πυροδότηση αποσχιστικών ταραχών στην ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας.

Χθες, το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι περαιτέρω επέμβαση στην Ουκρανία θα αποτελέσει «ιστορικό σφάλμα». Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Αντερς Γογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει στα σύνορα της Ρωσίας με την ανατολική Ουκρανία.

EURONEWS

Η ένταση στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκε τo Σαββατοκύριακο όταν φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια στο Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ, οχυρώθηκαν και ύψωσαν την ρωσική σημαία.

Χθες, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν με αναίμακτη επιχείρηση τον έλεγχο του κτηρίου στο Χάρκοβο.

Στο Λουχάνσκ, περισσότεροι από 50 άνθρωποι αποχώρησαν τη νύχτα από κυβερνητικό κτήριο που τελούσε υπό τον έλεγχο φιλορώσων ακτιβιστών έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και εκπροσώπους των αρχών, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU).

Οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι καταληψίες είχαν παγιδεύσει το κτήριο με εκρηκτικά και ότι κρατούσαν περί τους 60 ομήρους.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina μετέδωσε από την πλευρά του ότι 56 άνθρωποι αποχώρησαν από το κτήριο, όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους καταληψίες.

Οι καταληψίες αρνήθηκαν ότι έχουν παγιδεύσει το κτήριο και ότι κρατούν ομήρους, αλλά παραδέχθηκαν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους αποθήκη με όπλα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή