Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 20:45
UPD:20:48
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

«Είδαμε ομάδες φιλορώσων διαδηλωτών να καταλαμβάνουν κτίρια στις ανατολικές πόλεις Χάρκοβο, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον οποιασδήποτε κίνησης, «ανοικτής ή κρυφής» στην ανατολική Ουκρανία και υποστήριξε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι φιλορώσοι διαδηλωτές στην περιοχή πληρώνονται.

«Είδαμε ομάδες φιλορώσων διαδηλωτών να καταλαμβάνουν κτίρια στις ανατολικές πόλεις Χάρκοβο, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι κάποιοι από αυτούς τους διαδηλωτές πληρώνονται και δεν είναι κάτοικοι της περιοχής.

«Αν η Ρωσία κινηθεί στην ανατολική Ουκρανία είτε ανοικτά είτε κρυφά, θα ήταν μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και εφιστούμε την προσοχή κατά μιας περαιτέρω στρατιωτικής επέμβασης», σημείωσε ο Κάρνεϊ.

Επίσης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εφαρμόσουν νέες κυρώσεις εναντίον της ρωσικής οικονομίας.

Το ιστορικό

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει από την Κυριακή, το κτήριο της τοπικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, ανακήρυξαν την Δευτέρα την ίδρυση αποσχιστικής «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Ένας από τους ηγέτες των περίπου 100 ακτιβιστών οι οποίοι εισήλθαν στο κτήριο την Κυριακή το βράδυ κάλεσε σε δημοψήφισμα το οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί όχι αργότερα από τις 11 Μαΐου για την εγκαθίδρυση «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Γενειοφόρος άνδρας, αγνώστων στοιχείων, τόνισε ότι οι διαδηλωτές θα ζητήσουν από τη Ρωσία να στείλει στην περιοχή «ειρηνευτική αποστολή» σε περίπτωση «επιθετικής δραστηριότητας» από πλευράς των «παράνομων» αρχών του Κιέβου.

Δεν δόθηκε άδεια στους δημοσιογράφους να μπουν στο κτήριο, ωστόσο ο τελευταίος τους ανακοίνωσε την είδηση το μεσημέρι μπροστά από την κεντρική είσοδο.

Ο ιστότοπος τοπικών ειδήσεων Ostrov ανέφερε ότι οι διαδηλωτές αποφάσισαν να ζητήσουν να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από συνέλευση που έκαναν οι διαδηλωτές, δείχνει άνδρα να αναφωνεί: «Κηρύσσω τη δημιουργία του κυρίαρχου κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Ο άνδρας αυτός εμφανιζόταν ήδη την Κυριακή σε βίντεο τα οποία αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ, ως ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, οι οποίοι κατέλαβαν γραφεία της περιφερειακής διοίκησης στο Ντονέτσκ έπειτα από σύντομες συμπλοκές με την αστυνομία.

Τουρτσίνοφ: Οι Ρώσοι θέλουν να διαλύσουν την Ουκρανία

Στόχος της Ρωσίας είναι να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας, να ανατρέψει την ουκρανική ηγεσία, να υπονομεύσει την προεδρική εκλογή της 25ης Μαΐου και «να διαλύσει την χώρα μας», δήλωσε, από την πλευρά του, στη βάση των τελευταίων εξελίξεων, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι η χώρα του έχει ενισχύσει ήδη τα ανατολικά της σύνορα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να εφαρμόσει και στην ανατολική Ουκρανία «σενάριο Κριμαίας», σε ένα δεύτερο στάδιο «απόπειρας διαμελισμού» της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο κ. Τουρτσίνοφ έκανε ακόμη λόγο, στο διάγγελμά του στον ουκρανικό λαό, για «αντιτρομοκρατικά μέτρα τα οποία θα ληφθούν κατά όσων αποφάσισουν να αναλάβουν όπλα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή