Γαλλία: Πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Βαλς

Παρουσία του Φρανσουά Ολάντ
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 13:02
UPD:13:03
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER
A- A A+

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Βαλς λαμβάνει χώρα στο Παρίσι, παρουσία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στο προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα δώσει την βασική κατεύθυνση και τους στόχους της κυβέρνησης, ο δε πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τη μέθοδο εργασίας για την επίτευξή τους.

Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα αναθέσει στον πρωθυπουργό την παρουσίαση στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη του πολιτικού προγράμματος για το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνση.

Νωρίτερα μέσα στο πρωϊνό, ο Μανουέλ Βαλς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Μετά το τέλος των εργασιών, στον αυλόγυρο του μεγάρου, οι φωτογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να τραβήξουν την «οικογενειακή φωτογραφία» των μελών της κυβέρνησης γύρω από τον πρωθυπουργό.

Ανάμεσά τους μόνο δύο είναι τα καινούργια μέλη, ο νέος υπουργός εργασίας Φρανσουά Ρεμπσαμέν και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επικεφαλής του υπερυπουργείου Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας.

EURONEWS

Τρίτη κατά σειρά στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δεν άργησε να κάνει αισθητή την παρουσιά της με δηλώσεις της για πιθανή κατάργηση του περιβαλλοντικού φόρου για τα φορτηγά, γνωστού ως «Ecotaxe», λέγοντας ότι η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να αναθωρηθεί και ότι η ίδια είναι κατά μιας «τιμωρητικής οικολογίας».

Το θέμα του Ecotaxe έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στη Βρετάνη κι έτσι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ υποχρεώθηκε να παρέμβει και να διευκρινίσει ότι το θέμα θα διευθετηθεί «με τη διαιτησία» του νέου πρωθυπουργού.

Ο Μανουέλ Βαλς έδωσε τέλος, αργά το βράδυ της Πέμπτης, και στη μάχη ανάμεσα στον νέο υπουργό Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ και τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς για το εξωτερικό εμπόριο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε τελικά το χαρτοφυλάκιο του εξωτερικού εμπορίου στον Λοράν Φαμπιούς, προσθέτοντας και αυτό του Τουρισμού.

Με την απόφαση αυτή ο πρωθυπουργός διατηρεί τον έμπειρο στη διπλωματία κ. Φαμπιούς για τις διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, και κρατάει τον συχνά καταφερόμενο κατά της παγκοσμιοποίησης κ. Μοντεμπούρ για το εσωτερικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή