Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός και υποσχέσεις Ολάντ για την οικονομία

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 21:31
UPD:22:21
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει ένα «συμβόλαιο υπευθυνότητας» το οποίο θα μειώσει τα κόστη των εργοδοτών προκειμένου να ενθαρρύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

A- A A+

Ο Μανουέλ Βαλς είναι από το βράδυ της Δευτέρας ο  νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Τον διορισμό του μέχρι σήμερα υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ενός σύντομου τηλεοπτικού διαγγέλματος ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, μαζί με υποσχέσεις για μείωση φόρων και αντιμετώπισης της ανεργίας.

Η αντικατάσταση του μέχρι σήμερα πρωθυπουργού  Ζαν Μαρκ Ερό σχετίζεται με τα αρνητικά για το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία.

«Εμπιστεύθηκα στον Μανουέλ Βαλς την αποστολή να ηγηθεί της κυβέρνησης της Γαλλίας», δήλωσε ο Ολάντ, απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό.

«Άκουσα το μήνυμά σας. Είναι ξεκάθαρο: Όχι αρκετή αλλαγή και πολλή αργοπορία. Όχι αρκετές θέσεις εργασίας και άρα υψηλή ανεργία. Όχι αρκετή κοινωνική δικαιοσύνη και πολλοί φόροι», ανέφερε ο ίδιος.

«Το μήνυμα αυτό απευθύνθηκε προσωπικά σε εμένα. Πρέπει να απαντήσω», πρόσθεσε ο Ολάντ.

EURONEWS

«Η ανάταξη της χώρας είναι απαραίτητη. Η ανάταξη του παραγωγικού μας μοντέλου. Η ανάταξη των δημοσιονομικών μας. Η ανάταξη της επιρροής μας στην Ευρώπη και τον κόσμο», υπογράμμισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε «μια μικρή, συγκροτημένη και ενωμένη ομάδα», την οποία χαρακτήρισε «κυβέρνηση μάχης» ώστε να ξαναδοθεί ώθηση στην οικονομία της χώρας.

EURONEWS

Επίσης τόνισε ότι βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας θα είναι να επιδιώξει το λεγόμενο «σύμφωνο ευθύνης», ώστε να μειωθούν τα εργοδοτικά κόστη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον ο Ολάντ πρόσθεσε ότι θα μειώσει τη φορολογία ως το 2017, αλλά και τις εισφορές των εργαζομένων,

Η Γαλλία είπε θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της Ε.Ε. ,κατά την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρας στις Βρυξέλλες να λάβουν υπόψη τους τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την τόνωση της οικονομίας.

EURONEWS

Η δημοτικότητα του κ. Ολάντ έχει αγγίξει ιστορικά χαμηλά για πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας λόγω της αύξησης του ποσοστού της ανεργίας και αδυναμίας να δοθεί αναπτυξιακή δυναμική στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Απώλειες στην κυβέρνηση Ολάντ 

Εν τω μεταξύ λίγο μετά τις ανακοινώσεις Ολάντ, οι δύο οικολόγοι υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι «δεν πρόκειται να συμμετάσχουν» στη νέα κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς.

Ο υπουργός αρμόδιος για την Ανάπτυξη Πασκάλ Κανφέν και η υπουργός Στέγασης Σεσίλ Ντιφλό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι δεν θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι «οι ιδέες του νέου πρωθυπουργού (…) δεν αποτελούν επαρκή απάντηση στα προβλήματα των Γάλλων».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή