Η ελληνική δημιουργία στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει την 1η Ιουνίου, στο θέατρο της οδού Πειραιώς
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 15:29
UPD:18:16
EUROKINISSI/ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Η έμφαση στην ελληνική δημιουργία είναι το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού Φεστιβάλ.

A- A A+

Σε πείσμα των καιρών, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα  παρουσιάσει φέτος 27 εγχώριες παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου (είκοσι τρεις στην Αθήνα, τρεις στα Επιδαύρια και μία στη Μικρή Επίδαυρο), πολλές εκ των οποίων υπογράφονται από νέους, πρωτοεμφανιζόμενους στο Φεστιβάλ σκηνοθέτες.

Η έμφαση στην ελληνική δημιουργία είναι το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού Φεστιβάλ, το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα, Δευτέρα, από τον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του, Γιώργο Λούκο, ο οποίος ανέφερε: «έχοντας συμβάλει, όλα αυτά τα χρόνια, στην κάλυψη του χαμένου χρόνου σε σχέση με την επαφή μας με το ξένο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, κρίναμε σκόπιμο, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, να δώσουμε έμφαση στην τέχνη των Ελλήνων δημιουργών».

Παράσταση σε 26 αρχαία θέατρα

Ο Γιώργος Λούκος επεσήμανε πως «για πρώτη φορά, με τη βοήθεια του “Διάζωματος”, θα επιχειρηθεί ένα νέο άνοιγμα. H περσινή μας παράσταση “Γυναίκα της Ζάκυθος”, του εθνικού μας ποιητή, θα παρουσιαστεί στα “άδεια κοχύλια” των αρχαίων θεάτρων ανά τη χώρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το εγχείρημα θα έχει συνέχεια στο μέλλον».
Η επιλογή δε θα στοιχήσει ούτε ένα ευρώ, ενώ τα οικονομικά στοιχεία τα οποία θα προκύψουν θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του  «Διάζωματος».

Με προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

«Ελπίζω να βρούμε τα χρήματα που λείπουν για να βάλουμε στο πρόγραμμα και άλλους καλλιτέχνες» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λούκος, ο οποίος ανέφερε πως ο φετινός προϋπολογισμός έφτασε τα 2 εκατομμύρια ευρώ, 700 χιλιάδες λιγότερο από πέρυσι. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ έκανε, επίσης, αναφορά στην περσινή πτώση των εσόδων από τα τις παραστάσεις στην Επίδαυρο, της τάξεως του 30 - 40 %, λέγοντας πως ο κόσμος δεν μπορεί να μετακινηθεί όπως άλλες χρονιές, και υποσχέθηκε πως θα οργανωθούν μετακινήσεις με πούλμαν.
Ο υπουργός Πολιτισμού, για τον οποίο έγινε αναφορά πως θα μιλούσε στο τέλος της παρουσίασης, δεν κατάφερε να δώσει το «παρών». Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει την 1η Ιουνίου, στο θέατρο της οδού Πειραιώς, και θα πέσει στην Επίδαυρο στις 16 Αυγούστου.

Προσθήκες της τελευταίας στιγμής

«Ανακοινώνω όσους ήταν εκτός προγράμματος και μπήκαν τελευταία στιγμή. Είχαν αρχικά ενταχθεί στο πρόγραμμα γιατί περιμέναμε περισσότερα χρήματα που τελικά δεν ήρθαν, ακυρώσαμε παραστάσεις που τελικά ξαναμπαίνουν», είπε ο κ. Λούκος. Στις προσθήκες της τελευταίας στιγμής ανήκει η ανάγνωση των «Αδερφών Καραμάζοφ», σε επιμέλεια του Ηλία Κουνέλα, που θα παρουσιαστεί στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, το «Θείο Τραγί» του Σκαρίμπα, μία παράσταση του Γ. Απέργη και της Βαλερί Ντρεβίλ στο θέατρο «Λευτέρης Βογιατζής», και ένα αφιέρωμα  - σε συνεργασία με τον ΟΛΠ - στην ξακουστή ρεμπέτικη τετράδα του Πειραιά, που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1934 στο πάλκο στον Πειραιά (Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Στράτος Παγιουμτζής και Ανέστης Δελιάς).

Θέατρο

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

«Ελένη», του Ευριπίδη (5 Ιουλίου)

Η έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου γίνεται με τον εικοσιεξάχρονο Δημήτρη Καραντζά, που μετά την περσινή προσέγγιση της ευριπίδειας τραγωδίας στον κλειστό χώρο του Εθνικού Θεάτρου, θα αναμετρηθεί με το ίδιο έργο στην ορχήστρα της Επιδαύρου, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, με έναν νεανικό θίασο πολλά υποσχόμενων ηθοποιών, που αποτελούν οι  Χαρά Ιωάννου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αντώνης Πριμηκύρης, Δημήτρης Σαμόλης, Γιάννης Κλίνης, Άρης Μπαλής, Θύμιος Κούκιος, Ελίνα Ρίζου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη.

«Προμηθέας Δεσμώτης», του Αισχύλου (12 Ιουλίου)

Ένας σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς, ο Έκτορας Λυγίζος, που ξεκίνησε να διερευνά με ιδιαίτερη αφοσίωση τους όρους αφήγησης και αναπαράστασης του αρχαίου δράματος στον κλειστό χώρο και στη μικρή κλίμακα, δοκιμάζει τη δυναμική των ανοιχτών μεγάλων χώρων, με την τραγωδία αυτή του Αισχύλου.

«Φιλοκτήτης», του Σοφοκλή (18 - 19 Ιουλίου)

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Mιχαήλ Μαρμαρινός και ο Αιμίλιος Χειλάκης, ενώ οι λοιποί συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα.
(Παραγωγή: Δη.Πε.Θε. Πάτρας - aρτivities).

«Ιππόλυτος», του Ευριπίδη (25 - 26 Ιουλίου)

Φέτος, την τραγωδία αυτή θα ανεβάσει στο αρχαίο θέατρο η Λυδία Κονιόρδου και τους βασικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν, εκτός από την ίδια, οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Νίκος Κουρής, Θέμης Πάνου, Σαράντης Μιχάλης, Φαίδων Καστρής, Ευγενία Αποστόλου, Νόνη Ιωαννίδου κ.ά..

«Βάτραχοι», του Αριστοφάνη (1 - 2 Αυγούστου)

Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Κακλέας, με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννη Ζουγανέλη, Φάνη Μουρατίδη, Πάνο Βλάχο, Λαέρτη Μαλκότση, Βαγγέλη Χατζηνικολάου, Σωκράτη Πατσίκα, Εβελίνα Παπούλια, Αγορίτσα Οικονόμου κ.ά..

«Βάκχες», του Ευριπίδη (8- 9 Αυγούστου)

Ερμηνεύουν οι Αγλαΐα Παππά (Διόνυσος), Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιώργος Μπινιάρης, Αργύρης Πανταζάρας, Άντζελα Μπρούσκου και οκταμελής χορός.

«Πέρσες», του Αισχύλου (15 - 16 Αυγούστου)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα ανεβάσει τους «Πέρσες», σε μετάφραση Πάνου Μουλά και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Φέρτης, Άκης Σακελλαρίου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος και Γιώργος Κολοβός.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (25 - 26 Ιουλίου)

Η «Ιστορία» του Θουκυδίδη

Το πρότζεκτ, το οποίο θα σκηνοθετήσει η Ρούλα Πατεράκη, θα έχει κύριο ερμηνευτή τον Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ μια ομάδα αξιόλογων συνεργατών θα επεξεργαστεί θεωρητικά και πρακτικά το απαιτητικό αυτό σχέδιο.

Μουσική

Και φέτος κυρίαρχη είναι η ελληνική παρουσία, καθώς εν μέσω κρίσης χρειάζεται τόνωση το εγχώριο δυναμικό. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Καμεράτα και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα πλαισιωθούν από τη συμμετοχή του Θεατρικού Οργανισμού  Όπερας Λίγιουανσι της Επαρχίας Φουτσιέν.  Εμβληματικές γυναίκες του ελληνικού τραγουδιού, καθεμιά με τον τρόπο της, θα εμφανιστούν στο Ηρώδειο: η Μαρία Φαραντούρη με τον σαξοφωνίστα Τσαρλς Λόυντ (20 Ιουνίου), η Νάνα Μούσχουρη σε επετειακή συναυλία (14 Ιουλίου), και η τραγουδοποιός Μόνικα, από τη νεότερη γενιά (16 Ιουλίου).  Θα παρουσιαστούν, επίσης, σχήματα Επτανησιακών Σωματείων (4 Ιουλίου / Ηρώδειο), που γιορτάζουν τα 150 χρόνια ένωσης με την Ελλάδα, τον Ερωτόκριτο σε "ανάγνωση" του Ψαραντώνη και των Χαΐνηδων (30 Ιουνίου / Ηρώδειο), τον Μανώλη Μητσιά (2 Ιουλίου / Ηρώδειο) και τον Γιάννη Μαρκόπουλο σε μεγάλη συναυλία (6 Ιουλίου / Ηρώδειο) - όλοι τους έχουν γράψει ιστορία στο ελληνικό τραγούδι.

Τέλος, με τη διάθεση να μπουν οι βάσεις για ένα παιδικό πρόγραμμα στο Φεστιβάλ Αθηνών, και σε συνεργασία φέτος με το Κέντρο Χορού Ισιδώρα Ντάνκαν, συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά, η "Πετρόσουπα", σε μουσική Στάθη Γυφτάκη και χορογραφία Δημήτρη Σωτηρίου (μέλους της ομάδας χορού sinequanon).

Μουσική στη Μικρή Επίδαυρο

4 - 5 Ιουλίου

Η Νατάσα Μποφίλιου θα παρουσιάσει μια δουλειά που ταιριάζει στη φωνή και την ιδιοσυγκρασία της: έναν κύκλο μελοποιημένης - από τον Άγγελο Τριανταφύλλου - ποίησης μειζόνων Ελλήνων δημιουργών (Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Σαραντάρης, Πολυδούρη, Σκαρίμπας, Ουράνης, Λειβαδίτης, Ασλάνογλου κ.ά). Για την πρώτη παρουσίαση αυτής της δουλειάς συμπράττει με 15μελή κλασσική ορχήστρα και μεικτή χορωδία.

11 - 12 Ιουλίου
Η συναυλίες του Βασιλικού, με τίτλο "Synday Cloudy Sunday", παραπέμπουν στην αριστουργηματική "Συννεφιασμένη Κυριακή" του Βασίλη Τσιτσάνη και, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μια ανατρεπτική προσέγγιση του πολύτιμου υλικού που μας κληροδότησε ο μεγάλος αυτός "κλασσικός" του λαϊκού μας τραγουδιού. Εμβληματικά τραγούδια του Τσιτσάνη, θα συστηθούν εκ νέου στο κοινό, με την καθοριστική συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, αλλά και του Βασίλη Τριανταφυλλόπουλου στα πλήκτρα και του Νίκου Μαυρίδη στο ηλεκτρικό βιολί.

18 - 19 Ιουλίου
Σε μια μουσική παράσταση που σχεδιάστηκε ειδικά για το Ελληνικό Φεστιβάλ, ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα θα ερμηνεύσουν τραγούδια που αποτύπωσαν τον ξεριζωμό των Ελλήνων τα τελευταία 100 χρόνια, μέχρι και σήμερα.

Εικαστικά

Η ένταξη των εικαστικών στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελεί πια θεσμό. Φέτος,  παρουσιάζονται τρεις διαφορετικές δράσεις μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας, διαλέξεις και μια εγκατάσταση.

Αντένες

PATROKLOS SKAFIDAS
Ο ουρανός είναι το κυρίαρχο στοιχείο της δουλειάς που παρουσιάζει ο φωτογράφος Πάτροκλος Σκαφίδας [Πειραιώς 260].

Διαλέξεις
Για πέμπτη συνεχή χρονιά,  συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το ΝΕΟΝ - Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δ. Δασκαλόπουλου. Το φετινό θέμα της συνεργασίας είναι η δημόσια τέχνη. Θα παρουσιαστούν δύο συζητήσεις με θέμα τη διεύρυνση της σύγχρονης τέχνης στον δημόσιο χώρο σε εποχές κατάρρευσης και ταραχής της δημόσιας ζωής [4 και 18 Ιουνίου, Πειραιώς 260].

Εγκατάσταση
Μια εικαστική και ηχητική εγκατάσταση εν εξελίξει, με κεντρικό θέμα τον διάλογο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή (και αντιστρόφως), θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260. Η καλλιτέχνις Στεφανία Στρούζα και ο επιμελητής Απόστολος Βασιλόπουλος προτείνουν έναν αναστοχασμό πάνω στη νεότερη ελληνική ιστορία και τις ασυνέχειές της.

UNKNOWN

Εγκατάσταση από τη Στεφανία Στρούζα.

Η Στεφανία Στρούζα βάζει την υπογραφή της στη φετινή οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Καλλιτέχνις που ζει και εργάζεται στη Βιέννη και την Αθήνα, σπούδασε αρχικά αρχιτεκτονική, ενώ το 2010 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Art, Space and Nature του Edinburgh College of Art. Αυτή την περίοδο συνεχίζει τις σπουδές της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται σε μια σειρά νέων έργων, που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ μοντερνιστικού λεξιλογίου και ιστορικής τεκμηρίωσης.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς