Με τον μικρότερο προϋπολογισμό που είχε στα 16 χρόνια της διοργάνωσής του, μόλις 650.000 ευρώ, και νεοδιορισθέντα πρόεδρο τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, ανοίγει απόψε την αυλαία του το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ).
Η 16η διοργάνωση, του τρίτου σημαντικότερου Φεστιβάλ της Ευρώπης, ξεκινά απόψε στις 8.30, στον κινηματογράφο Ολύμπιον, με την ταινία «Λίναρ» της Νάστια Ταράσοβα, μια συγκινητική, ανθρώπινη περιπέτεια με πρωταγωνιστή έναν μικρό ήρωα της ζωής, ένα νεαρό αγόρι από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Με ευαίσθητη ματιά, η Ταράσοβα εστιάζει στην περιπέτεια του Λίναρ, αλλά και στο θάρρος του που εμπνέει και δίνει δύναμη στους ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό του.
Η ουσιαστική έναρξη της διοργάνωσης και των προβολών έγινε σήμερα, στις 3 το μεσημέρι στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου Ολύμπιον, με την προβολή της πρώτης ταινίας που γύρισε ο Γάλλος κινηματογραφιστής Νικολά Φιλιμπέρ, με τίτλο «Η φωνή του αφέντη του» (His master's voice).
Η 16η διοργάνωση, του τρίτου σημαντικότερου Φεστιβάλ της Ευρώπης, ξεκινά απόψε στις 8.30, στον κινηματογράφο Ολύμπιον, με την ταινία «Λίναρ» της Νάστια Ταράσοβα.
Το φιλμ καταγράφει δώδεκα προέδρους μεγάλων εταιρειών οι οποίοι κοιτούν το φακό και μιλούν για την εξουσία, τη διοίκηση, την ιεραρχία, τα συνδικάτα, τις απεργίες, την αυτοδιαχείριση. Οι φωνές τους μπερδεύονται, διαχέονται και αλληλεπικαλύπτονται στην πόλη και στα εργοστάσιά της και προσχεδιάζουν προφητικά το μέλλον ενός καινούργιου κόσμου. Η ταινία γυρίστηκε το 1978 και η προβολή της ανήκει στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Φιλιμπέρ, ο οποίος θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη.
Η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 16ο ΦΝΘ, με 59 ελληνικές ταινίες σε σύνολο 191 που προγραμματίστηκε να προβληθούν στο Φεστιβάλ, οι οποίες αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.
Το πρόγραμμα του 16ου ΦΝΘ, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή 23 Μαρτίου, περιλαμβάνει επίσης τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα - Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία», «Μουσική και Χορός», ενώ από φέτος προστίθεται η ενότητα «Τέχνες», η οποία εστιάζει σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του, το Φεστιβάλ παρουσιάζει, επίσης, φέτος την έκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 15 έως τις 23 Μαρτίου 2014 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από πρότζεκτ του Ενρί Τσανάι. Ο φωτογράφος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα. Στις φωτογραφίες του αποτυπώνει στιγμιότυπα - από την Αθήνα και την Αλβανία - μέσα από συγκλονιστικές εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και αφοπλιστικά ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες.
naftemporiki.gr