Ενισχύεται το σενάριο της πράξης δολιοφθοράς ή αεροπειρατείας

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 11:15
UPD:11:23
EPA/AHMAD YUSNI

Οι έρευνες συνεχίζονται σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα. Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι το αεροπλάνο μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο πάνω σε δύο εκτεταμένα τόξα.

A- A A+

Κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines ήταν μια επιμελώς σχεδιασμένη πράξη δολιοφθοράς ή αεροπειρατείας.

Οι εκτιμήσεις για αεροπειρατεία ή σαμποτάζ ενισχύθηκαν περαιτέρω αφού επιβεβαιώθηκε ότι το τελευταίο μήνυμα ασυρμάτου από το κόκπιτ -ένα ανεπίσημο «όλα καλά, καληνύχτα»- εστάλη αφού κάποιος είχε αρχίσει να θέτει εκτός λειτουργίας ένα από τα αυτόματα συστήματα ανίχνευσης του αεροπλάνου.

Οι έρευνες συνεχίζονται σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα. Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι το αεροπλάνο μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο πάνω σε δύο εκτεταμένα τόξα. Το ένα εκτείνεται από τη βόρεια Ταϊλάνδη μέχρι τα σύνορα του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν και το άλλο είναι ένα νότιο τόξο που ξεκινάει από την Ινδονησία και φτάνει μέσα στον Ινδικό Ωκεανό δυτικά της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία ηγείται των ερευνών στο νότο

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ανακοίνωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Μαλαισιανό ομόλογό του Ρατζίμπ Ραζάκ και προσέφερε επιπλέον δυνάμεις, εκτός από τα δύο αεροσκάφη Orion που η χώρα του έχει ήδη προσφέρει.

Ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός «ζήτησε από την Αυστραλία να αναλάβει την ευθύνη για τις έρευνες στο νότιο τομέα, που οι μαλαισιανές αρχές πιστεύουν τώρα πως είναι μια πιθανή οδός που ακολούθησε το αεροσκάφος», δήλωσε ο κ. Άμποτ μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Συμφώνησα ότι θα το πράξουμε», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα αναπτύξει πλοία και αεροσκάφη στο «νότιο διάδρομο», καθώς αναπροσανατολίζει τις έρευνες για το αγνοούμενο Boeing.

Έρευνες για τους επιβαίνοντες

Την ίδια ώρα, οι μαλαισιανές αρχές ερευνούν το παρελθόν των πιλότων, του προσωπικού πτήσης και του προσωπικού εδάφους για να εντοπίσουν οποιοδήποτε πιθανό κίνητρο.

Άνδρες της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας ερεύνησαν τις κατοικίες στην Κουάλα Λουμπούρ του πιλότου, του 53χρονου Ζαχαρίε Άχμαντ Σαχ, και του συγκυβερνήτη, του 27χρονου Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ. Μεταξύ των αντικειμένων που εξετάστηκαν ήταν ένας εξομοιωτής πτήσης που είχε κατασκευάσει ο Ζαχαρίε Άχμαντ Σαχ στο σπίτι του.

Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε πως τα προγράμματα του εξομοιωτή πτήσης εξετάστηκαν εξονυχιστικά και πρόσθεσε ότι φαίνεται πως πρόκειται για φυσιολογικά προγράμματα που επιτρέπουν στους χρήστες να εξασκούνται στην πτήση και την προσγείωση υπό διάφορες συνθήκες.

Και δεύτερος ανώτερος αξιωματικός δήλωσε πως δεν βρέθηκαν στοιχεία για σχέση του πιλότου με οποιαδήποτε μαχητική οργάνωση. «Με βάση αυτά που έχουμε μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε εδώ κάποια σχέση με την τρομοκρατία», είπε.

Έρευνες διεξάγονται επίσης σχετικά με τους 227 επιβάτες της πτήσης, στους οποίους περιλαμβάνεται ο μηχανικός αεροπλάνων Μοχντ Χαϊρούλ Άμρι Σέλαματ. Ο 29χρονος Μαλαισιανός εργαζόταν για μια ιδιωτική αεροπορική εταιρεία τσάρτερ που προσφέρει προς μίσθωση μικρά αεριωθούμενα.

«Επικεντρώνουμε σε οποιονδήποτε άλλο πάνω σ' αυτό το αεροπλάνο μπορεί να είχε αεροπορικές δεξιότητες», δήλωσε προς το Reuters η δεύτερη αστυνομική πηγή.

Ως μηχανικός εξειδικευμένος σε μικρά αεριωθούμενα, ο Χαϊρούλ δεν θα είχε απαραιτήτως τις γνώσεις που χρειάζονται για να εκτρέψει από την πορεία του ή να κυβερνήσει ένα μεγάλο επιβατικό αεροπλάνο.

Επέκταση των ερευνών ζητεί το Πεκίνο

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη Μαλαισία να επεκτείνει αμέσως την έρευνα για το αεροπλάνο. Ο πρεσβευτής της Κϊνας στη Μαλαισία συναντήθηκε σήμερα με τον Μαλαισιανό υπουργό Εξωτερικών.

CNNINTERNATIONAL
Σημειώνεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των επιβατών του αγνοούμενου Boeing είναι Κινέζοι.

Στη Μαλαισία Γάλλοι ειδικοί

Την ίδια ώρα, τρεις Γάλλοι αξιωματούχοι της αεροπορίας έφθασαν στην Κουάλα Λουμπούρ για να βοηθήσουν στις έρευνες.

«Οι αξιωματούχοι θα μοιραστούν τις γνώσεις τους βάσει της εμπειρίας τους από την έρευνα για την πτήση 447 της Air France», αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου Μεταφορών της Μαλαισίας.

EURONEWS
Η πτήση 447 της Air France συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό την 1η Ιουνίου 2009, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 216 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματός της.

Το υπουργείο πρόσθεσε πως συνολικά 26 χώρες βοηθούν πλέον στην έρευνα για την πτήση ΜΗ370 της Malaysian Airlines.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή