Έρευνες για το χαμένο Boeing από 25 χώρες

Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014 14:21
UPD:14:54
REUTERS/EDGAR SU

Στιγμιότυπο από τις έρευνες εντοπισμού του αεροσκάφους.

A- A A+

Συνολικά 25 είναι οι χώρες που εμπλέκονται στις έρευνες για το Boeing 777 που εξαφανίστηκε πριν από οκτώ μέρες.

«Ο αριθμός των χωρών που εμπλέκονται στις έρευνες και στις επιχειρήσεις εντοπισμού της πτήσης MH370 έχει ανέλθει από 14 σε 25 και η νέα πρόκληση είναι να αυξηθεί ο συντονισμός και η διπλωματία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσέιν.

Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή δορυφορικών και στρατιωτικών δεδομένων. «Ελπίζουμε με αυτό τον τρόπο ότι τα μέρη που μπορούν να μας συνδράμουν θα βοηθήσουν να στοχεύσουμε καλύτερα τη ζώνη των ερευνών», είπε ο υπουργός.

Έπειτα από την αναστολή των επιχειρήσεων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας χθες, τα αεροπλάνα και τα πλοία επικεντρώνονται σε δύο διαδρόμους: στο Βορρά, από το Καζακστάν μέχρι τη βόρεια Ταϊλάνδη και στο νότο, από την Ινδονησία μέχρι το νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού.

Αναλυτές αναφέρου ότι ο βόρειος διάδρομος περνάει πάνω από πολλές χώρες, τα στρατιωτικά ραντάρ των οποίων θα είχαν αναπόφευκτα αναγνωρίσει ένα αεροπλάνο. Η Μαλαισία ζήτησε εξάλλου από την Ινδία να αναστείλει τις έρευνες στον Κόλπο της Βεγγάλης και κοντά στα νησιά Άνταμαν και Νίκομπαρ που αποτελούν τμήμα του βόρειου διαδρόμου.

EURONEWS

Εξάλλου, η μαλαισιανή αστυνομία ζήτησε από τις αστυνομίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών, πολίτες των οποίων επέβαιναν στο αεροπλάνο, να προχωρήσουν σε εξακριβώσεις των στοιχείων τους,  μετά την παραδοχή ότι το αεροσκάφος άλλαξε σκοπίμως πορεία αφού απενεργοποιήθηκαν τα συστήματα επικοινωνίας.

Ο επικεφαλής της ασυνομίας ανακοίνωσε ότι οι ειδικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα αναμένουν ακόμη από μερικές χώρες να στείλουν στοιχεία για τους επιβάτες. Όπως είπε, «υπάρχουν ακόμα λίγες χώρες που περιμένουμε να απαντήσουν στα αιτήματά μας».

Η αστυνομία ανακρίνει επίσης το προσωπικό εδάφους του αεροδρομίου ενώ το Σάββατο πραγματοποίησε έρευνες στα σπίτια του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του Boeing 777.

Οι αστυνομικοί πήραν καταθέσεις από την οικογένεια του κυβερνήτη ενώ ειδικοί εξετάζουν και τον προσομοιωτή πτήσεων που είχε στο σπίτι του ο 53χρονος Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή