Μικροπολιτική εκμετάλλευση των Ελλήνων της Ουκρανίας καταγγέλλει το ΥΠΕΞ

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 15:10
UPD:15:13
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «είναι κατώτερο των περιστάσεων, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής να καθίστανται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

A- A A+

Απάντηση στην κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης αναφορικά με τους χειρισμούς του για την προστασία των ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για μικροκομματική εκμετάλλευση του ζητήματος. 

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «είναι κατώτερο των περιστάσεων, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδίως η κατάσταση των ομογενών μας στην Ουκρανία, να καθίστανται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

«Αν όσοι έκαναν δηλώσεις ζητούσαν να ενημερωθούν πριν τοποθετηθούν δημόσια για το ζήτημα αυτό, θα γνώριζαν τη σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Η Ομοσπονδία αναφέρεται στη στενή και διαρκή συνεργασία της με την Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα Γενικά μας Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη και διαψεύδει αυτά που εκλαμβάνονται ως δεδομένα», συμπληρώνεται. 

Νωρίτερα η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου δήλωσε ότι οι έλληνες ομογενείς βρίσκονται στο στόχαστρο της άκρως επικίνδυνης νεοναζιστικής οργάνωσης της Ουκρανίας, ‘Δεξιός Τομέας’, που καλεί τα μέλη της να πάρουν τα όπλα και να κατέβουν στους δρόμους.

Επικαλέστηκε μάλιστα την πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάντρα Προτσένκο, η οποία κατήγγειλε ξυλοδαρμούς ομογενών και κλίμα εκφοβισμού.

Η υποψήφια περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ότι οι εξελίξεις αυτές δεν προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με την Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ,  ο κ. Βενιζέλος δεν αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, στο θέμα αυτό.

«Είναι προφανές ότι οι 150 χιλιάδες ομογενείς που βρίσκονται στο στόχαστρο των νεοναζί, δεν εντάσσονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών. Εξ ου και η αφωνία του κ. Βενιζέλου», κατέληξε η κ. Δούρου.

Επικρίσεις για τη στάση του κ. Βενιζέλου διατύπωσε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, τονίζοντας ότι «τη στιγμή που τα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν την Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος παραμένει άφαντος όσον αφορά την προστασία των 11 ελλήνων βουλευτών και των 150.000 Ελλήνων που διαμένουν στη χώρα». 

Διερωτήθηκε επίσης αν υπάρχει σχέδιο και αν θα πάρει πρωτοβουλίες ο υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να προστατευθούν οι Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία.

«Η άθλια ελλαδική ηγεσία με επικεφαλής τον Βενιζέλο δεν λέει λέξη για τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία στην Ουκρανία και εκδηλώνεται ήδη με βίαια επεισόδια εις βάρος συμπατριωτών μας», παρατήρησε σε δική της ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή