Την Ελλάδα τιμά το Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο

Από τις 21 έως τις 25 Φεβρουαρίου
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 14:38
UPD:14:38
A- A A+

«Ειρήνη, Τέχνη, Ελευθερία» είναι ο θεματικός άξονας της 30ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ του Σεράγεβο («Sarajevo Winter 2014»), στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα.

Η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ, το οποίο είναι από τα πιο γνωστά στην παγκόσμια σκηνή και διαθέτει υψηλό κύρος στον καλλιτεχνικό κόσμο διεθνώς, εντάσσεται στην προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να στηρίξει και να ενισχύσει την παρουσία των ελλήνων καλλιτεχνών εκτός συνόρων.

30 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ

Το 2012, μέσα από ένα σύνολο δράσεων και εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Contemporary Greek theatre: new visions», η συμμετοχή μας ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής γραφής, δραματικής και σκηνικής. Στο Φεστιβάλ του 2013, που είχε γενικό θέμα «The Art of Touch», συμμετείχαμε με τη διαδραστική μουσικο-θεατρική εγκατάσταση, «The list project», η οποία απέσπασε και το βραβείο καλύτερης συμμετοχής.

Η φετινή συμμετοχή μας συμπίπτει με την ανάληψη από τη χώρα μας της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., συμπίπτει, όμως, και με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Σεράγεβο το 1984. Σε αυτή την σημαντική επετειακή διοργάνωση, στο πρόγραμμα της οποίας συμπεριλαμβάνεται και η Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Φεστιβάλ της Ευρώπης, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας.

KIKI PAP

«Εκάβη project», σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

Από τις 21 έως τις 25 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν σε διάφορους χώρους του Σεράγεβο συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές και λογοτεχνικά αφιερώματα, καθώς και έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης από τη συλλογή έργων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Ελληνικές συμμετοχές

21 Φεβρουαρίου
Ρεσιτάλ πιάνου, σολίστ: Ντόρα Μπακοπούλου, τραγουδά η Νανά Περράκη

22 Φεβρουαρίου

Θεατρική παράσταση «Γιοι και Κόρες», της ομάδας Sforaris.

Προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Νερό στο τραπέζι», αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, της Βουβούλας Σκούρα.
Θεατρική παράσταση «Γιοι και Κόρες», της ομάδας Sforaris, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

23 Φεβρουαρίου
Χορευτική παράσταση «Μητέρες», της Ομάδας ΖΗΤΑ, χορογραφία Ίρις Καραγιάν.

24 Φεβρουαρίου
Θεατρική παράσταση «Εκάβη project», σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

25 Φεβρουαρίου
Εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Παράδοση - Ανατροπή», επιμέλεια Κ. Κοσκινά, Γ. Μπόλης, από τη συλλογή έργων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

«Καβάφης- a performance», επιμέλεια Σ. Παπαθανασίου και με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Μάνος Καρατζογιάννης θα διαβάσουν ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή. Η απόδοση συνοδεύεται από οπτικο-ηχητική εγκατάσταση της Χριστίνας Καρποδίνη.

naftemporiki.gr
   

 

Προτεινόμενα για εσάς