Ελληνικές διακρίσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σεράγεβο

Κ. Γεωργούσης και Σ. Εξάρχου βραβεύτηκαν για τις ταινίες τους
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 13:35
UPD:23:09
unknown

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ανακοίνωσε τα βραβεία του, ξεχωρίζοντας και τιμώντας δύο από τις ελληνικές παραγωγές που συμμετείχαν.

A- A A+

Με δυο σημαντικές διακρίσεις για ελληνικές παραγωγές, ολοκληρώθηκε, το Σάββατο 24 Αυγούστου, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σεράγεβο. Φτάνοντας στο τέλος μιας ακόμα επιτυχημένης διοργάνωσης στη φιλόξενη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ανακοίνωσε τα βραβεία του, ξεχωρίζοντας και τιμώντας δύο από τις ελληνικές παραγωγές που συμμετείχαν.

«Οι Εκκαθαριστές»

Ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ για την δημιουργία του με τίτλο «Οι Εκκαθαριστές» («The Cleaners»).

Η δημιουργία του Κωνσταντίνου Γεωργούση, με τίτλο «Οι Εκκαθαριστές» («The Cleaners»),  απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ. Το βραβείο συνοδεύεται από 2.500 ευρώ που προσφέρει το βαλκανικό Al Jazeera. Η ταινία καταγράφει τον εφιάλτη του νεοναζισμού, όπως βιώνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Η ιστορία ενός δεκαεξάχρονου παιδιού που ζει στο Ολυμπιακό Χωριό

Παράλληλα, στο CineLink, το πρόγραμμα ανάπτυξης και χρηματοδότησης που διεξάγεται στο βαλκανικό Φεστιβάλ, η ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου, σε παραγωγή της Αμάντας Λιβανού για την Guanaco Film και την Beben Films, απέσπασε το Coproduction Debelopment Award.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Σοφίας Εξάρχου, σε σενάριο δικό της, αφηγείται την ιστορία του Δημήτρη, ενός δεκαεξάχρονου παιδιού που ζει στο Ολυμπιακό Χωριό μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μετά από κρατικό διαγωνισμό που μοίρασε κατοικίες  σε οικογένειες της εργατικής τάξης. Ο Δημήτρης, εργαζόμενος σε ένα μαρμαράδικο, θα αναγκαστεί να βρεθεί σε ένα θέρετρο στη νότια πλευρά της Αθήνας, εκεί όπου θα ανακαλύψει πως όσο απομακρύνεται από το Χωριό τόσο επιστρέφει, χωρίς να το καταλάβει, σε αυτό.

Ειδικά βραβεία

Το ειδικό βραβείο «Καρδιά του Σαράγεβο» απονεμήθηκε στην ταινία «In Bloom» των γεωργιανών σκηνοθετών Nana Ekvtimishvili και Simon Grob, ενώ η κροατική ταινία, με αγγλικό τίτλο «A Stranger» του σκηνοθέτη Bobo Jelcic κέρδισε ένα ειδικό βραβείο από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, πρόεδρος της οποίας ήταν ο βραβευμένος με Όσκαρ, βόσνιος σκηνοθέτης Danis Tanovic.

Βραβείο αφιερωμένο στην πόλη του Μόσταρ

Ο σκηνοθέτης Bobo Jelcic απέσπασε ειδικό βραβείο για την  κροατική ταινία με αγγλικό τίτλο «A Stranger».

Στον Bogdan Diklic απονεμήθηκε η «Καρδιά του Σαράγεβο» για την κατηγορία του καλύτερου ηθοποιού στο ρόλο που υποδύθηκε στην ταινία «A Stranger», ενώ ο σκηνοθέτης Bobo Jelcic δήλωσε ότι, αφιερώνει το βραβείο στην πόλη του Μόσταρ, επειδή - όπως ανέφερε - «η ταινία αφορά αυτή την πόλη (το Μόσταρ) που είναι, ακόμα τραυματισμένη από μεταπολεμικές διαιρέσεις μεταξύ των Βόσνιων και Κροατών».

Το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού απονεμήθηκε στις Lika Babluani και Mariam Bokeria για το ρόλο τους στην ταινία «In Bloom».

Το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού απονεμήθηκε στις Lika Babluani και Mariam Bokeria για το ρόλο τους στην ταινία «In Bloom». Η ταινία διαδραματίζεται στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αναφέρεται στο πώς δύο έφηβες προσπαθούν να βρουν τον δικό τους δρόμο, μέσα από την μεταβατική περίοδο.

Η ταινία «Married to Swiss Franc» του συγγραφέα Arsen Oremovic κέρδισε το βραβείο για καλύτερο ντοκιμαντέρ που σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ απέσπασε η αυστριακή παραγωγή «Sickfuckpeople» του Jury Rechinsky.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς