Έντονες κόντρες πυροδοτεί το κλείσιμο πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 17:03
UPD:18:43
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ που έχει προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ αλλά δεν λειτουργεί ανάλογα, παρουσιάζοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό του το κλείσιμο.

A- A A+

Πρώτα κλείσιμο και μετά εκσυγχρονισμός είναι η λύση που προωθεί για τον «πολυδάπανο και αναποτελεσματικό» ΕΟΠΥΥ η κυβέρνηση, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας, Ζέτα Μακρή, ενώ εγγυήσεις δίνονται από τον έτερο υφυπουργό Αντώνη Μπέζα για επανατοποθέτηση του προσωπικού. Για ξαφνικό θάνατο που, ουσιαστικά γίνεται για να καλυφθούν τα νούμερα από τις διαθεσιμότητες, κάνει λόγο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξάνθος.

Αναλυτικά, μιλώντας στον Alpha 989, η υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ που έχει προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ αλλά δεν λειτουργεί ανάλογα, παρουσιάζοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό του το κλείσιμο.

Η κ. Μακρή καθησύχασε τους ασφαλισμένους τονίζοντας ότι η σφράγιση των πολυϊατρείων «δεν σημαίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που υφίσταντο τους τελευταίους μήνες με την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ».

Απ' την πλευρά του, ο κ. Μπέζας, μέσα από την ίδια συχνότητα είπε ότι οκτώ χιλιάδες άτομα μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας χωρίς εξαιρέσεις για το σύνολο του προσωπικού και διαβεβαίωσε ότι «οι ίδιες μονάδες θα λειτουργήσουν, το προσωπικό θα επανατοποθετηθεί στις ίδιες θέσεις κάτω από άλλη διοίκηση».

Έντονη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Ξανθό να χαρακτηρίζει σχεδιασμένη τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πίσω από την οποία -όπως αναφέρει- υποκρύπτεται η προσπάθεια να καλυφθούν τα νούμερα στις διαθεσιμότητες.

Μιλώντας και αυτός στον Alpha 989 ανέφερε ότι υπήρχαν καταγγελίες για προσπάθειες μετάταξης σε διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στη βάση ενός πελατειακού συστήματος.

Οι λαϊκές οικογένειες και οι ασθενείς δεν πρέπει να πιστέψουν τα «ψέματα της κυβέρνησης», ότι το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί αναγκαίο προσωρινό μέτρο, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο για την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ, υποστηρίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, αυτό που θα προκύψει μετά το άνοιγμα των πολυϊατρείων και τη λειτουργία του νέου φορέα ΠΦΥ θα είναι:

  • Λιγότερες υγειονομικές μονάδες με λιγότερους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς και με λιγότερα εργαστήρια.

Ακόμα λιγότερες δωρεάν παροχές με το περιορισμένο «βασικό πακέτο» του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς για την αγορά υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜΑΡ: Πρόκειται για απορρύθμιση

Ως απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση χαρακτηρίζει το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Όπως τονίζει η ΔΗΜΑΡ η μεταρρύθμιση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα. Ωστόσο αναφέρει ότι το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΠΥ δεν είναι μεταρρύθμιση.

«Είναι απορρύθμιση, που υπονομεύει εκ των πραγμάτων τις όποιες προοπτικές για την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου» σημειώνει.

Η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει λέγοντας ότι ο νόμος του υπουργείου Υγείας λειτουργεί διαλυτικά για τις υπάρχουσες υπηρεσίες και διογκώνει τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η κρίση στο χώρο της υγείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή