Συγκεντρώσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά της σφράγισης των πολυϊατρείων

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 08:50
UPD:13:16
NAFTEMPORIKIGR

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου έξω από το πολυϊατρείο του Οργανισμού.

A- A A+

Γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από τα κατά τόπους πολυϊατρεία του Οργανισμού, αρνούμενοι να παραδώσουν τα κτήρια, τα οποία σφραγίζονται σήμερα και για έναν μήνα προκειμένου να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

Υπό περιφρούρηση βρίσκονται, μεταξύ άλλων, μονάδες του ΕΟΠΥΥ στον Άγιο Δημήτριο, στην Καλλιθέα, στη Νίκαια, αλλά και στην περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η διορία που έχει δώσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παραδοθούν τα κτήρια, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου για το ΠΕΔΥ. 

Δάφνη - Αγ. Δημήτριος

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου, που βρίσκονται από νωρίς το πρωί έξω από το πολυϊατρείο, καταγγέλλουν πως η εντολή παραχώρησης του κτηρίου είναι παράνομη. 

NAFTEMPORIKIGR/ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

«Δεν προτιθέμεθα να παραδώσουμε τη μονάδα γιατί είναι παράνομο. Δεν έχει βγει το ΦΕΚ. Αύριο που θα βγει το ΦΕΚ θα το ξανασυζητήσουμε», δήλωσε στο naftemporiki.gr ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Δάφνης – Αγ. Δημητρίου, Μανώλης Παπαδακάκης.

Από την πλευρά του ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας επισήμανε πως δεν εγγυάται κανείς ότι τα ιατρεία θα κλείσουν μόνο για έναν μήνα. Τόνισε ακόμη ότι μετά το νέο καθεστώς δεν είναι σαφές εάν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν ως έχουν σε κάθε δήμο και εάν οι ασθενείς θα συνεχίσουν να επισκέπτονται, όπως επισκέπτονταν, τους γιατρούς χωρίς να πληρώνουν τις επισκέψεις.

NAFTEMPORIKIGR

«Αυτό που υπάρχει ως ανησυχία σε όλους εμάς τους γιατρούς είναι ότι οι ασθενείς από τη διαθεσιμότητα και μετά, με την εφαρμογή του νέου νόμου, θα αναγκάζονται δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις τελειώνοντας το πλαφόν των επισκέψεων να πληρώνουν τα 10ευρα για να έχουν την ιατρική επίσκεψη, τη συνταγογράφηση ή όποια κλινική εξέταση», είπε.

Ο κ. Βήχας ζήτησε ακόμη να διευκρινιστεί εάν με το νέο νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ανασφάλιστοι θα έχουν την πρόσβαση ως ασφαλισμένοι πια, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουν.

Στο πλευρό των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγ. Δημητρίου βρέθηκαν και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε κατηγορηματικά με τη φυσική μας παρουσία ότι δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν τα καταστήματα του ΕΟΠΥΥ», ανέφερε η κ. Θεανώ Φωτίου.

NAFTEMPORIKI.GR

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με την υγεία» και τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε να πάει όλο το σύστημα της πρωτοβάθμιας υγείας στα ιδιωτικά ιατρεία».

Υπερασπίστηκε ακόμη τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σημειώνοντας ότι κατά την απεργία τα ιατρεία του Οργανισμού λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας.

Κρήτη

Σε κατάληψη των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή Εσταυρωμένου του Ηρακλείου προχώρησαν μέλη του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, του ΠΑΜΕ, υπάλληλοι του Οργανισμού, συνταξιούχοι και τοπικοί φορείς που διαμαρτύρονται για το προσωρινό κλείσιμο των ιατρείων.

Και στα Χανιά εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της πόλης, μέλη του ΠΑΜΕ, και του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο των πολυιατρείων του Οργανισμού.

Όπως υποστήριξε ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά Σωτήρης Δρούτσος, «από σήμερα οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να έχουν από τον Οργανισμό ιατρικές υπηρεσίες ενώ και με το νέο σύστημα υγείας κάποιες ειδικότητες δεν θα υπάρχουν καθώς για να εργαστεί ιατρός στο ΠΕΔΥ, θα πρέπει να κλείσει το ιδιωτικό του ιατρείο και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι το φαρμακείο θα είναι ανοιχτό για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποίησαν από τις 7:30- 10:30 το πρωί στάση εργασίας.

Ζάκυνθος

Διαμαρτυρία μπροστά από το υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ στη Ζάκυνθο πραγματοποιούν εργαζόμενοι και γιατροί, αρνούμενοι και αυτοί να παραδώσουν τα ιατρεία.

Ξάνθη

Και στην Ξάνθη γιατροί και εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ. Τοποθέτησαν πανό στην είσοδο του κτηρίου και κρατώντας μαύρες σημαίες μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους πολίτες.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης Χαράλαμπος Ευστρατίου, που ήταν παρών στην κινηποίηση, ανέφερε ότι «το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ θα επιφέρει περισσότερη επιβάρυνση στην τσέπη των πολιτών οι οποίοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από γιατρούς του δημοσίου και θα πάνε σε ιδιώτες».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης Εριφύλη Παπαδοπούλου υποστήριξε ότι «η κατάρρευση της δημόσιας υγείας συνεχίζεται» και πως το νοσοκομείο δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο βάρος των εξετάσεων που θα πρέπει να γίνουν. 

Αλεξανδρούπολη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ και από μέλη του ΠΑΜΕ και έξω από το υποκατάστημα του πρώην ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης.

Αδ. Γεωργιάδης: Όποιος δεν παραδίδει, έχει και την ευθύνη

Μιλώντας νωρίτερα στο Mega o υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας πως αυτός που δεν παραδίδει, αναλαμβάνει και την ευθύνη για τυχόν απώλειες ή καταστροφές.

«Κάθε καταστροφή και του 1 ευρώ θα καταλογιστεί σε αυτούς που δεν παρέδωσαν. Όποιος θέλει να κάνει κατάληψη σε δημόσια περιουσία θα αναλάβει και την ευθύνη», είπε.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι το ΦΕΚ για το κλείσιμο των πολυιατρείων θα βγει σήμερα και εκτίμησε ότι θα παραδοθεί το 99% των κτηρίων.

Σε δηλώσεις του αργότερα στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι έχει ζητήσει να μην υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας στις δομές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις. 

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην τολμήσουν να αντιπαρατεθούν βίαια στις προσπάθειες προστασίας των πολυϊατρείων

Τη στήριξή του στην προσπάθεια του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ να κρατήσει ανοικτά τα πολυϊατρεία εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να μην καταφύγει στη βία, προκειμένου να πετύχει τη σφράγιση των δομών του Οργανισμού.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αντιπαρατεθεί βίαια στις προσπάθειες προστασίας και λειτουργίας των δημόσιων δομών του ΙΚΑ -ΕΟΠΥΥ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα «η καταστροφική ουσία της απορρύθμισης της ΠΦΥ με τον νόμο για το ΠΕΔΥ», καθώς -όπως αναφέρει- «πριν καν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ο απαράδεκτος νόμος το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βιάζονται να βάλουν λουκέτο σε όλα τα πολυϊατρεία».

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμεύεται πως «από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι, η επαναλειτουργία όλων των πολυϊατρείων με όλους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους σε αυτά».

Συλλαλητήριο ΠΑΜΕ την Τρίτη

Για το ζήτημα του κλεισίματος των πολυϊατρείων το ΠΑΜΕ οργανώνει αύριο Τρίτη στις 18:00 συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή