Αντ. Σαμαράς: Ώρα να αξιοποιήσει η Ευρώπη στρατηγικά τη θάλασσα

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 15:20
UPD:18:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλάει στην ειδική εκδήλωση για την Στρατηγική της Ε.Ε. για την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

A- A A+

Στα «ανεξερεύνητα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης» που προσφέρονται μέσω της θάλασσας εστίασε ο Πρωθυπουργός, ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης σχετικά με τη θαλάσσια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος.

«Η Ευρώπη αναδείχθηκε από τη θάλασσα και κυριάρχησε στη θάλασσα και ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσει στρατηγικά» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Παρουσίασε επίσης τους τέσσερις άξονες της ευρωπαϊκής στρατηγικής, οι οποίοι είναι: η ναυτιλία και η ναυπηγική, η αξιοποίηση των ΑΟΖ, κάτι που -όπως είπε ο κ. Σαμαράς- μπορεί να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, η ανάδειξη και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας και της έρευνας που αναπτύσσεται γύρω από το περιβάλλον, και τέλος η ανάπτυξη του τουρισμού για όλη την Αδριατική και το Ιόνιο.

ΔΤ

«Η θάλασσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, είναι η συνεχής πρόκληση και ο αστείρευτος πλούτος» συνέχισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η συνεργασία για την Αδριατική και το Ιόνιο πρέπει να μετεξελιχθεί σε άξονα οικονομικής συνεργασίας της Ευρώπης.

ΔΤ

Σημείωσε ακόμη η ελληνική Προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας που, όπως είπε, υπήρξε η ατμομηχανή για την Ευρώπη.

Στην οριζόντια προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, τη λεγόμενη ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την αναπτυξιακή διάσταση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, τον οποίο χαρακτήρισε βασικό κίνητρο για την ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς επίσης και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

«Αυτό σημαίνει και ανακήρυξη και οριοθέτηση και των θαλασσίων ζωνών όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

Με τη σειρά της, η Επίτροπος για την Αλιεία και τις Θαλάσσιες Υποθέσεις Μαρία Δαμανάκη έκανε λόγο για μια πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία και υπογράμμισε την ανάγκη να είναι βιώσιμες οι προτάσεις για την προώθηση αυτής της μακρο-περιφερειακής προοπτικής.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη γαλάζια-θαλάσσια ανάπτυξη υπογραμμίζοντας τα οφέλη της για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου και παράλληλα σημείωσε τη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή