Όλο και πιο ξεκάθαρες γίνονται οι προθέσεις των δανειστών μας για το μέλλον του ελληνικού προβλήματος χρέους.
Μετά την είδηση ότι κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, συμφωνία που μπορεί να ξεκλειδώσει την πρώτη δόση που εκκρεμεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ήρθε το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg το οποίο επικαλείται, ως πηγές, δύο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων στις ευρωπαϊκές αρχές.
Σύμφωνα με αυτό, η απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και την ταυτόχρονη μείωση, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, του επιτοκίου στα δάνεια του πρώτου προγράμματος.
Το παζλ θα ολοκληρωθεί με ένα νέο δάνειο ύψους μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω χρηματοδότηση, γεγονός που καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη της ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα του ΤΧΣ για την κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού κενού.
Κυβέρνηση: Να δούμε τα ψιλά γράμματα
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα το δημοσίευμα είναι συμβατό με δηλώσεις στο παρελθόν ευρωπαίων αξιωματούχων «κάτι που σημαίνει ότι απηχεί όλη ή μέρος της αλήθειας και είναι αξιόπιστο».
Απλά για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία αν το δάνειο θα συνοδευτεί με νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση (κάτι που το Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη αρνούνται με κατηγορηματικό τρόπο) ή θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, έχει δεσμευτεί ότι θα πράξει.
Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο του Πρωθυπουργού δεν βλέπει αρνητικά τις εξελίξεις θεωρώντας ότι αν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και αν επιτευχθεί, έστω και διά της πλάγιας οδού, ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τότε η πολυπόθητη ανάπτυξη είναι πιο κοντά παρά ποτέ.
Για την ελληνική πλευρά, λέει κυβερνητικό στέλεχος, έχει πολύ μεγάλη σημασία:
• Η επικοινωνιακή διαχείριση αυτού του «πακέτου» λύσης που προκρίνουν οι δανειστές μας.
• Η δυνατότητα διαπραγμάτευσης επ’ αυτού.
• Και τέλος το «πέρασμά» του στην καθημερινότητα των πολιτών στην οποία υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Αν δηλαδή θα υπάρξει σύντομα φως σε κρίσιμους τομείς όπως η ανεργία και η ανάπτυξη, γιατί αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση των πολιτών, όλα τα παραπάνω καθίστανται «γράμμα κενό νόμου».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ