Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία δεν εξετάζει την αναθεώρηση των συνθηκών οι οποίες διέπουν την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Η Μεγάλη Βρετανία έχει ασκήσει το τελευταίο διάστημα μεγάλη πίεση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, με τον κ. Κάμερον να επιδιώκει στη συνέχεια διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. το 2017.
«Για εμάς δεν είναι προτεραιότητα», σημείωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Μιλώντας στην αεροπορική βάση της RAF στο Μπράιζ Νόρτον της νότιας αγγλικής κομητείας του Όξφορντσαϊρ, ο κ. Ολάντ δήλωσε πως επιθυμεί την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά πρόσθεσε: «Αν είναι να υπάρξουν τροποποιήσεις κειμένων, δεν πιστεύουμε πως επείγουν».
Ο κ. Ολάντ δήλωσε πως «σέβεται απολύτως» την επιλογή του Ντέιβιντ Κάμερον να οργανώσει ως το τέλος του 2017 δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας σε μια μεταρρυθμισμένη Ε.Ε., εφόσον ο νυν πρωθυπουργός επανεκλεγεί το 2015.
Όμως «η βρετανική επιλογή δεν μπορεί να επικρέμαται πάνω από την Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε από την πλευρά του πως «η θέση (του) παραμένει απολύτως η ίδια: θέλουμε αυτές τις αλλαγές, θέλουμε αυτή την αναδιαπραγμάτευση, αυτή η αναδιαπραγμάτευση θα σημάνει αλλαγές στη συνθήκη».
«Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι άνθρωποι εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πως το δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός θα διεξαχθεί ως το τέλος του 2017. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο κ. Ολάντ, ο οποίος χώρισε πρόσφατα από την πρώτη κυρία Βαλερί Τριερβελέρ εν μέσω φημών ότι διατηρεί σχέση με ηθοποιό, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ιδιωτική ζωή του.
«Φοβάμαι πως αρνούμαι να απαντήσω», είπε σε βρετανό δημοσιογράφο που τον ερώτησε αν «εξακολουθεί να έχει σχέση με την Ζουλί Γκαγέ» και αν η ιδιωτική ζωή του έχει κάνει τη Γαλλία «διεθνές ανέκδοτο».