Ουκρανία: Διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο Γεωργίας

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 10:50
UPD:13:11
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές μέσα στο υπουργείο Γεωργίας.

A- A A+

Φιλοευρωπαίοι ουκρανοί διαδηλωτές κατέλαβαν τη νύχτα το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Πλατεία Ανεξαρτηρίας, το κύριο σημείο των σφοδρών συγκρούσεων που εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες στο Κίεβο.  

Η κατάληψη έγινε από ακτιβιστές του κινήματος Spilna Sprava (Κοινή Υπόθεση) μετά από την ολοκλήρωση των χθεσινοβραδινών διαπραγματεύσεων του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, κατά τις οποίες επιτεύχθηκαν μικρές υποχωρήσεις. 

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διατηρήσει τη χώρα στη ρωσική σφαίρα επιρροής.

EURONEWS

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συμπλοκές στο Κίεβο τις τελευταίες ημέρες. Η ουκρανική αντιπολίτευση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κάλεσε όμως τους διαδηλωτές να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν νέα αναζωπύρωση της βίας.

ЕСПРЕСО ТВ

«Το κίνημά μας είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Παραμένουμε στις επάλξεις, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτης του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Ένας ακόμη από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τη νύχτα του διαδηλωτές να εγκατασταθούν μόνιμα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας όσο δεν εισακούγονται από την κυβέρνηση. 

EURONEWS

Όπως είπε, η μόνη υποχώρηση που έγινε από τον Γιανουκόβιτς είναι «η υπόσχεση για την απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών και ο τερματισμός της πίεσης, εάν δεν υπάρξει σύγκρουση». 

Το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε χθες και σε άλλες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας. Στο Λβιβ οι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα του τοπικού συμβουλίου, ενώ σήμερα το πρωί έστησαν οδοφράγματα και μία σκηνή στο κέντρο της πόλης. Καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων σημειώθηκαν στο Τερνόπιλ, Ρίβνε, Χμελνίτσκι και Τσερκάσι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή