Ουκρανία: Οκτάωρη παύση των συγκρούσεων ζήτησε ηγέτης της αντιπολίτευσης

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες των ηγετών της με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 13:03
UPD:13:26
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Να κρατήσουν τα οδοφράγματα στη θέση τους, αλλά να διατηρήσουν την ηρεμία τους μέχρι να λήξουν οι συνομιλίες κάλεσε τους διαδηλωτές ο Βιτάλι Κλίτσκο.

A- A A+

Ο εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε την Πέμπτη τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Κίεβο να τηρήσουν οκτάωρη «εκεχειρία» με τις δυνάμεις ασφαλείας, πριν τις συνομιλίες των επικεφαλής των αντιπολιτευτικών κομμάτων με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

EURONEWSGREEK

«Μέχρι τις 8 το βράδυ, θα έχω επιστρέψει εδώ και θα σας έχω ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συζητήσεων», ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax Ukraine και το Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Κλίτσκο, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

«Κρατήστε τα οδοφράγματα στη θέση τους, αλλά διατηρείστε την ηρεμία σας μέχρι να λήξουν οι συνομιλίες», πρόσθεσε.

Απειλές για «επίθεση»

Η ουκρανική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη τον κ. Γιανουκόβιτς με επίθεση, εάν δεν προβεί σε παραχωρήσεις ύστερα από την κλιμακούμενη βία των τελευταίων ημερών, η οποία στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οδόφραγμα καιόμενων λάστιχων κράτησε σε απόσταση το πρωί της Πέμπτης διαδηλωτές και δυνάμεις καταστολής. Η κατάσταση ωστόσο είναι ιδιαίτερα τεταμένη και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έστειλαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση.

EURONEWSGREEK

«Υπάρχουν δύο λύσεις: να σταματήσει η αιματοχυσία και να διατηρηθούν στη ζωή όλοι όσοι είναι στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης Γιούλια Τιμόσενκο.

«Αν αυτός ο δρόμος δεν είναι αυτός που επιλέχτηκε, το λέω για μένα: δεν θα ζω ντροπιασμένος. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι μια σφαίρα στο μέτωπο», πρόσθεσε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Αν ο Γιανουκόβιτς δεν κάνει παραχωρήσεις αύριο (Πέμπτη) θα περάσουμε στην επίθεση», είχε δηλώσει από την πλευρά του και ο κ. Κλίτσκο, ζητώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Νέα συνάντηση Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντήσουν τον αρχηγό του κράτους το απόγευμα, μετά τις πρώτες άκαρπες διαπραγματεύσεις της Τετάρτης.

EURONEWSGREEK

Οι κινητοποιήσεις, οι οποίες άρχισαν πριν από δύο μήνες λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να υπογράψει συμφωνία εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος μιας προσέγγισης με τη Ρωσία, έλαβε διαστάσεις μετά την υιοθέτηση νόμου που ενισχύει τις κυρώσεις σε βάρος διαδηλωτών.

Η τελευταία τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη.

Από την Κυριακή, η κινητοποίηση εξέλαβε διαστάσεις αντάρτικου πόλης, με σφοδρές συγκρούσεις στη πρωτεύουσα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

EURONEWSGREEK

Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν την Τετάρτη με πολλές εφόδους των δυνάμεων καταστολής οι οποίες υποστηρίχθηκαν από τεθωρακισμένο όχημα εναντίον των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην οδό Γκρουσέφσκι, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Οι αστυνομικές έφοδοι πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ η αστυνομία ήταν εξοπλισμένη με αντλίες νερού σε θερμοκρασία -10 βαθμών Κελσίου. Οι διαδηλωτές απαντούσαν πετώντας βόμβες μολότοφ.

Ο συντονιστής του ιατρικού κέντρου της αντιπολίτευσης Όλεγκ Μούσιι δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών της Τετάρτης ανέρχεται σε πέντε και των τραυματιών σε σχεδόν 300.

Καταδικάζει την κυβερνητική βία η Δύση

EURONEWSGREEK

Οι χώρες της Δύσης καταδίκασαν τη βία από πλευράς των ουκρανικών αρχών των προηγούμενων ημερών. Η Ε.Ε. προειδοποίησε ότι θα «εξετάσει πιθανά μέτρα και τις συνέπειες» για τις σχέσεις της με την Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις.

Η Ρωσία υποσχέθηκε ότι δεν θα επέμβει, δηλώνοντας «πεπεισμένη» ότι «οι ουκρανικές αρχές ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και θα βρουν την καλύτερη λύση ώστε η κατάσταση να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς και να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Δεν θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωνα να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Komsomolskaia Pravda.

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν, εξάλλου, ότι προχώρησαν σε τουλάχιστον 70 συλλήψεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή