Ουκρανία: Φόβοι για αιματοχυσία μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 06:03
UPD:09:03
REUTERS/DAVID MDZINARISHVILI
A- A A+

Φόβους για αιματοχυσία εξέφρασε ένας εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, ενημερώνοντας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής τους συγκεντρωμένους οπαδούς της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης ότι δεν προέκυψε τίποτε από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Ώρες συνομιλιών δαπανήθηκαν για το τίποτα, δεν υπάρχει νόημα να κάθεται κανείς σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με κάποιον που έχει ήδη αποφασίσει να σας εξαπατήσει» ανέφερε ο Κλίτσκο, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

«Ειλικρινά εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει αιματοχυσία και ότι δεν θα σκοτωθούν άνθρωποι ... Θα επιβιώσουμε, αλλά φοβάμαι ότι θα υπάρξουν θάνατοι, το φοβάμαι αυτό», είπε ο πρώην πυγμάχος που πλέον ηγείται της αντιπολίτευσης στη Ουκρανία. «Ξέρω πως η κατάσταση είναι τεταμένη, ξέρω πως οι προσδοκίες είναι υψηλές , γνωρίζω ότι πολλοί θα απογοητευτούν », σημείωσε.

EURONEWS

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο, επισήμανε ότι ο Γιανουκόβιτς απέρριψε κάθε αίτημα παραίτησης του ίδιου ή της κυβέρνησης. «Το μόνο πράγμα που πήραμε από τη συνάντησή μας με τον Γιανουκόβιτς, είναι μια υπόσχεση ότι θα απελευθερώσει όλους τους ακτιβιστές», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, πάντως, άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, εξέφρασε την ελπίδα του ότι είναι πολύ πιθανό να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία στο Κίεβο.

EURONEWS

Μετά τις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς, διάρκειας τεσσάρων ωρών, ο Γιατσένιουκ εμφανίσθηκε αρκετά αισιόδοξος ότι οι πιθανότητες να τερματιστούν οι συγκρούσεις είναι πολύ ισχυρές, χαρακτήρισε μάλιστα τις διαπραγματεύσεις καθοριστικές χωρίς ωστόσο να πει ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Πάντωςμ όταν ζητήθηκε από τους χιλιάδες διαδηλωτές να τηρήσουν την εκεχειρία με την αστυνομία έως την Παρασκευή, ακούστηκαν πολλές αποδοκιμασίες, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που φώναζαν ντροπή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή