Ουκρανία: Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 00:30
UPD:00:39
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Σημερινό στιγμιότυπο από το Κίεβο.

A- A A+

Την ελπίδα του ότι είναι πολύ πιθανό να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία στο Κίεβο εξέφρασε ένας από τους επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, έπειτα και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ωστόσο όταν ζητήθηκε από τους χιλιάδες διαδηλωτές να τηρήσουν την εκεχειρία με την αστυνομία έως αύριο, ακούστηκαν πολλές αποδοκιμασίες, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που φώναζαν ντροπή.

Οι συνομιλίες διήρκησαν τουλάχιστον τέσσερις ώρες και ο Γιατσένιουκ εμφανίσθηκε αρκετά αισιόδοξος ότι οι πιθανότητες να τερματιστούν οι συγκρούσεις είναι πολύ ισχυρές, χαρακτήρισε μάλιστα τις διαπραγματεύσεις καθοριστικές χωρίς ωστόσο να πει ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Και ο αρχηγός του κόμματος Πατρίδα, ο οποίος χθες απέστειλε τελεσίγραφο 24 ωρών στην κυβέρνηση να παρουσιάσει τις παραχωρήσεις της, δεν είπε τίποτα παραπάνω για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Η ουκρανική κυβέρνηση περιορίστηκε στο να αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ότι οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν 4 ώρες.

Ο υπερεθνικιστής Ολέγκ Τιανίμποκ ανέφερε ότι «διαβουλεύσεις» είναι απαραίτητες πριν μπορέσει να κάνει περισσότερες δηλώσεις.

Ο πρώην μποξέρ Βίταλι Κλίτσκο, που ήταν παρών στη συνάντηση, κάλεσε τους διαδηλωτές να τηρήσουν την εκεχειρία και να δώσουν λίγο χρόνο, υπογραμμίζοντας ότι εάν η δεν επιτευχθεί κάποια λύση και η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε οι διαδηλωτές θα περάσουν στην αντεπίθεση.

EURONEWSGREEK

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη σημειώθηκαν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, ενώ πολλές είναι οι καταγγελίες για κακοποιήση διαδηλωτών.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πέντε νεκρούς από τα πυρά αστυνομικών, αν και η εισαγγελία της χώρας επιβεβαίωσε μόλις δύο.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Ε.Ε., ενώ όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σχεδιάζει να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Κίεβο για να συναντηθεί με τον Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με στόχο να διευκολύνει τον διάλογο και την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή