Προηγείται η πολιτική διαπραγμάτευση και αποφασίζει το Eurogroup

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 18:44
UPD:17/01/2014 02:00
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Καθοριστικής σημασίας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup της 27 Ιανουαρίου, όποτε και θα κριθεί εν πολλοίς η έλευση της τρόικας στην Αθήνα.

Αυτό προκύπτει από δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, με την οποία επιβεβαίωσε και όσους υποστήριζαν ότι στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρξει και νέα καθυστέρηση, η αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Εκείνο που δεν είπε ο κ. Μπαγί είναι ότι ότι μετά την αμφισβήτηση και από το Ευρωκοινοβούλιο ορισμένων πτυχών των δραστηριοτήτων της τρόικας στις χώρες με πρόβλημα χρέους και κυρίως στην Ελλάδα, οι δανειστές μάς παραπέμπουν στις συνεδριάσεις του Eurogroup για τη λήψη των όποιων αποφάσεων, υιοθετώντας και ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για «πολιτική διαπραγμάτευση».

Άλλωστε, στα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής με αντικείμενο τον ρόλο της τρόικας στις μνημονιακές χώρες αναφέρεται ρητώς ότι η τρόικα «θα πρέπει να διέπεται από δημοκρατική λογοδοσία, σαφείς κανόνες υπευθυνότητας, να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που επιβάλει και να έχει την ευελιξία να τροποποιεί τις πολιτικές της όταν αυτές αποδεικνύονται ακατάλληλες».

Την ίδια ώρα, εντός της Ε.Ε. υπάρχουν σκέψεις να αναλάβει ο μηχανισμός στήριξης (ESM) τη διαδικασία ελέγχου, μετά από αλλαγή της καταστατικής του συνθήκης και αφού αποκτήσει νέες υπερεξουσίες. Είναι η λύση στην οποία καταλήγει και η ομάδα του Οτμαν Κάρας, του επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει το έργο της τρόικας. Ο κ. Κάρας αναμένεται να έρθει στην Αθήνα στις 29 και 30 Ιανουαρίου.

Τις σκέψεις αυτές επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το Στρασβούργο, δηλώνοντας ότι πρέπει να ξαναδούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης.

Στην Αθήνα, αίσθηση προκάλεσαν οι «βόμβες» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας τόσο κατά του προφυλακισμένου στην Τουρκία πρώην προέδρου του Τ.Τ.  Άγγελου Φιλιππίδη όσο και για την ανάγκη να απαιτηθούν και άλλα κεφάλαια από τις τράπεζες. Πάντως όχι περισσότερα από τα περίπου 8 δισ. που διαθέτει ακόμη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στο δικαστικό μέτωπο, οι αρχές ρίχνουν το βάρος στην επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης του Φιλιππίδη και τον εντοπισμό του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα, ενώ σε πολιτικό επίπεδο τα μηνύματα που έχει η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά ασφαλείας από τη ΝΔ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας GPO η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας  η «ψαλίδα» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ξεπερνά τις επτά μονάδες στην Α' Αθήνας και την Περιφέρεια της Αττικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά ακόμη και στην Α' Αθήνας.

Τέλος, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα για θέματα οικονομίας, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της εκπόνησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ιστοσελίδας ecoleft.gr,  με θέμα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισε να προσγειώσει άπαντες δηλώνοντας ότι «μπορεί να πάρει χρόνια η ανόρθωση της οικονομίας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή