Ισπανία: Απαγόρευση διαδήλωσης για τον επαναπατρισμό βάσκων κρατουμένων

Οι διοργανωτές ζητούν να κρατούνται σε φυλακές εντός της βασκικής χώρας
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 17:20
UPD:17:24
REUTERS/ANDREA COMAS
A- A A+

Η ισπανική δικαιοσύνη απαγόρευσε διαδήλωση που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο στο Μπιλμπάο με αίτημα τον επαναπατρισμό των φυλακισμένων μελών της βασκικής αυτονομιστικής ένοπλης οργάνωσης ETA, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απόφαση λαμβάνεται στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία έγιναν νέες συλλήψεις μελών δικτύου υποστήριξης των κρατούμενων.

Ο δικαστής Ελόι Βελάσκο «απαγόρευσε» τη διαδήλωση καθώς εκτίμησε ότι πίσω από τους διοργανωτές της κρύβεται η ομάδα υποστήριξης κρατουμένων Herrira, η οποία εξαρθρώθηκε έπειτα από μια επιχείρηση της αστυνομίας τον Οκτώβριο.

Το δίκτυο Tantaztanta («Σταγόνα-Σταγόνα»), το οποίο παρουσιάζεται ως οργάνωση πολιτών, είχε καλέσει να υπάρξει το Σάββατο στο Μπιλμπάο «μια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της χώρας των Βάσκων κινητοποίηση των πολιτών» για να ζητήσουν «τον επαναπατρισμό των βάσκων κρατουμένων».

Το αίτημα υποστηρίζουν το αυτονομιστικό βασκικό αριστερό κόμμα, η δεύτερη δύναμη στη χώρα των Βάσκων και η ένοπλη οργάνωση ETA, όμως η κεντροδεξιά ισπανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι εμμένει στη πολιτική της διασποράς των κρατουμένων.

Σύμφωνα με την επιτροπή υποστήριξης των κρατούμενων μελών της ETA Etxerat, αυτοί ανέρχονται σε 520 και κρατούνται σε 79 φυλακές στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Μετά την ανακοίνωσή της στις 20 Οκτωβρίου 2011 ότι εγκαταλείπει τον ένοπλο αγώνα, η ETA ζητεί τον επαναπατρισμό των κρατούμενων μελών της στη χώρα των Βάσκων και την αμνηστία τους προτού εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στον αφοπλισμό και τη διάλυσή της, κάτι που απαιτούν η Ισπανία και η Γαλλία.

Ανακοίνωσαν συλλήψεις… πριν γίνουν

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το «λάθος» που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου την Τετάρτη, όταν ανακοίνωσαν τις συλλήψεις ανθρώπων που συνδέονται με την ETA προτού η αστυνομία ξεκινήσει την επιχείρησή της.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης, «δέχθηκε» την παραίτηση του διευθυντή επικοινωνίας Αλμπέρτο Χιμένο, όπως έγινε γνωστό σε ανακοίνωση.

Ο αξιωματούχος παραιτήθηκε «μετά το λάθος που διαπράχθηκε από το τμήμα του όταν εκδόθηκε μια ανακοίνωση Τύπου και αναρτήθηκε μήνυμα στο Twitter τα οποία ανακοίνωναν τη σύλληψη πολλών μελών της ETA πριν την έναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», επισημαίνει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η πρώιμη ανακοίνωση επέτρεψε στους υπόπτους, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, να κρυφτούν και να καταστρέψουν αποδείξεις πριν την άφιξη των αστυνομικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή