Ισπανία: Μαζική διαδήλωση κατά της αποφυλάκισης μελών της ΕΤΑ

Διαδήλωση χιλιάδων στη Μαδρίτη
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013 19:04
UPD:19:15
REUTERS/JUAN MEDINA
A- A A+

Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή στη Μαδρίτη εναντίον απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), βάσει της οποίας ένα μέλος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης απελευθερώθηκε από τη φυλακή, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση δεκάδων άλλων.

Η Ινές ντελ Ρίο, η οποία είχε φυλακιστεί το 1989 για το ρόλο της σε 23 εκτελέσεις και βομβιστικές επιθέσεις, απελευθερώθηκε την Τρίτη, μία ημέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου, κατά την οποία η παρατεταμένη της φυλάκιση ήταν παράνομη.

Θύματα της αυτονομιστικής βίας, η οποία ευθύνεται για το θάνατο άνω των 800 ανθρώπων εντός διαστήματος τεσσάρων δεκαετιών, πραγματοποίησαν τη διαδήλωση στη Μαδρίτη, μαζί με μέλη του κεντροδεξιού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ).

Από την έκδοση της απόφασης τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έχει δεχτεί αιτήσεις επανεξέτασης της φυλάκισης 51 μελών της οργάνωσης, η οποία κήρυξε κατάπαυση πυρός πριν δύο χρόνια.  

Στην Ντελ Ρίο, 55 ετών, είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης συνολικά άνω των 3.000 ετών, αν και σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία το όριο κράτησης κάποιου για φόνο είναι 30 χρόνια. Ήταν να αποφυλακιστεί το 2008, αλλά τα ισπανικά δικαστήρια αποφάσισαν την παράταση της κράτησης της ίδιας, καθώς και δεκάδων άλλων μελών της ΕΤΑ.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί λόγο προβληματισμών για το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο παραδοσιακά διατηρούσε «σκληρή γραμμή» απέναντι στην ΕΤΑ. Ωστόσο, δεν θεωρείται πως η κυβέρνηση θα επιλέξει να την αψηφήσει. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, η διαδήλωση ήταν μια εκδήλωση αλληλεγγύης προς τα θύματα, όχι διαμαρτυρία κατά του δικαστηρίου.

Πηγή: Reuters

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή