Νότιο Σουδάν: Εντολή του στρατού στους αμάχους να εγκαταλείψουν την Μπεντιού

Θα επιχειρηθεί ανακατάληψή της, αφού βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 13:54
UPD:14:05
REUTERS/HANDOUT

Πολλές χιλιάδες έχουν καταφύγει σε χώρο της αποστολής του ΟΗΕ, όπου έχουν χωριστεί με εθνοφυλετικά κριτήρια, ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις.

A- A A+

Ο στρατός του Νότιου Σουδάν κάλεσε όλους τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη Μπεντιού, σημειώνοντας ότι επίκειται επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης η οποία έχει πέσει στα χέρια των ανταρτών.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Φιλίπ Αγκουέρ δήλωσε στο δίκτυο BBC ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από την πόλη, με μία γέφυρα να τις χωρίζει από τον οικιστικό ιστό της.

Οι αντάρτες δεν σχολίασαν την κυβερνητική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από τις 15 Δεκεμβρίου.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Μπεντιού, μία από τις δύο μεγάλες πόλεις του Νότιου Σουδάν τις οποίες έχουν καταλάβει οι αντάρτες.

Πολλές χιλιάδες έχουν καταφύγει σε χώρο της αποστολής του ΟΗΕ, όπου έχουν χωριστεί με εθνοφυλετικά κριτήρια, ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις.

Στη διαμάχη έχουν υπάρξει αναφορές για σφαγές σε εθνοτική βάση μεταξύ των Ντίνκα, στους οποίους ανήκει ο πρόεδρος της χώρας Σάλβα Κιίρ και τους Νούερ, στους οποίους ανήκει ο πρώην αντιπρόεδρος και ηγέτης των ανταρτών Ρίεκ Ματσάρ.

Η Μπεντιού είναι η πρωτεύουσα της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Γιούνιτι.

Το Νότιο Σουδάν ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν το 2011.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή