Σουδάν – Ν. Σουδάν: Κοινή δύναμη για την προστασία των πετρελαιοπηγών

Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2014 19:37
UPD:19:43
REUTERS/STRINGER

Το Νότιο Σουδάν συγκλονίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου από συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και στους αντάρτες που καθοδηγούνται από τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, που αποπέμφθηκε τον Ιούλιο.

A- A A+

Σχέδια την ανάπτυξη μιας κοινής δύναμης με στόχο την προστασία των πετρελαιοπηγών στο Νότιο Σουδάν σχεδιάζουν το Χαρτούμ και η πρωτεύουσα του Ν. Σουδάν, η Τζούμπα.

Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο σουδανός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συνόδευσε τον σουδανό πρόεδρο στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν.

«Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν είναι σε συνεννόηση για την ανάπτυξη μιας κοινής δύναμης για να προστατέψουν τις πετρελαιοπηγές του Νότιου Σουδάν», δήλωσε ο υπουργός Άλι Άχμεντ Κάρτι κατά την επιστροφή του στο Χαρτούμ, προσθέτοντας πως η ιδέα ήταν της Τζούμπα.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η ανάπτυξη στρατευμάτων θα αφορά όλες τις πετρελαιοπηγές, περιλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών.

Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, που είναι από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο: ο Νότος έχει κληρονομήσει την πλειονότητα των αποθεμάτων μετά τη διαίρεση το 2011, αλλά εξαρτάται για τις εξαγωγές από τις υποδομές του Βορρά, ο οποίος από την πλευρά του εξαρτάται από τους δασμούς και το κόστος μεταφοράς από το Νότο.

Ωστόσο το Νότιο Σουδάν συγκλονίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου από συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και στους αντάρτες που καθοδηγούνται από τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, που αποπέμφθηκε τον Ιούλιο.

Οι συγκρούσεις έχουν κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 200.000 άλλων.

Παράλληλα, οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν και στους αντάρτες ξεκίνησαν σήμερα στην Αιθιοπία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή