Στο Νότιο Σουδάν ο πρόεδρος του Σουδάν

Για συνομιλίες με τον Σάλβα Κιίρ
Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2014 11:46
UPD:16:09
REUTERS/JAMES AKENA

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ Αλ Μπασίρ μιλά στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα του Ν. Σουδάν.

A- A A+

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ Αλ Μπασίρ έφτασε τη Δευτέρα το πρωί στην Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, για συνομιλίες με το νοτιοσουδανό ομόλογό του Σάλβα Κιίρ, την ώρα που στη χώρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

Ο κ. Μπασίρ, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο νοτιοσουδανός αντιπρόεδρος Τζέιμς Ουάνι Ίγκα, δεν έκανε κανένα σχόλιο κατά την άφιξή του στη Τζούμπα.

Σύμφωνα με νοτιοσουδανούς αξιωματούχους, αναμένεται να μεταβεί αμέσως στο προεδρικό μέγαρο.

Την Κυριακή ο εκπρόσωπος του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε επαναλάβει ότι η χώρα του επιθυμεί να δει «να συνεχίζεται η πολιτική διαδικασία που έχει στόχο την εξεύρεση μια ειρηνικής λύσης στην κρίση στο Νότιο Σουδάν».

Το Νότιο Σουδάν, που κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011, μαστίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου από μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Ματσάρ, ο οποίος αποπέμφθηκε τον Ιούλιο.

Την Κυριακή αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, ενώ έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 200.000. Επίσης έχουν αναφερθεί σφαγές, δολοφονίες και βιασμοί με εθνοτικό χαρακτήρα, καθώς ο πρόεδρος Σ. Κιίρ ανήκει στη φυλή Ντίνκα και ο αντίπαλός του Ρ. Ματσάρ στη φυλή Νούερ.

Ήδη στην Αντίς Αμπέμπα υπήρξε συνάντηση αντιπροσώπων των δύο πλευρών, πριν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Οι διαπραγματεύσεις καθυστέρησαν εξαιτίας «ζητημάτων πρωτοκόλλου», σύμφωνα με διπλωμάτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή