Νότιο Σουδάν: Χιλιάδες εγκαταλείπουν την πετρελαιοπαραγωγό πόλη Μπεντιού

«Κόλλησαν» οι συνομιλίες για εκεχειρία
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 18:29
UPD:18:36
REUTERS/JAMES AKENA

Πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε βάσεις του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.

A- A A+

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη Μπεντιού του Νότιου Σουδάν εν μέσω φόβων επίθεσης του κυβερνητικού στρατού για την ανακατάληψή της από τους αντάρτες, μεταδίδει ανταποκριτής του δικτύου  BBC.

Πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη βάση του ΟΗΕ στην πόλη.

Την ίδια ώρα, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για εκεχειρία φαίνεται να έχουν παγώσει λόγω της σύλληψης 11 ατόμων τα οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «πραξικοπηματίες».

Τουλάχιστον 1.000 άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στις μάχες.

Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων, οι οποίες έχουν λάβει εθνοφυλετικό χαρακτήρα μεταξύ των Ντίνκα και των Νούερ.

Η διαμάχη ξέσπασε στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιίρ κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρό του, Ρίεκ Ματσάρ, ότι πραγματοποιεί πραξικόπημα, μετά από συγκρούσεις μεταξύ ανδρών της προεδρικής φρουράς.

EURONEWS

Την Τετάρτη, ο κ. Κιίρ πρότεινε να αφεθούν ελεύθεροι οι 11, με αντάλλαγμα οι αντικαθεστωτικοί να προσέλθουν για συνομιλίες όχι πλέον στην Αιθιοπία, αλλά στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν Τζούμπα.

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τους συμμάχους του κ. Ματσάρ.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα φαίνεται να βρίσκονται 25 χιλιόμετρα έξω από την Μπεντιού, πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούνιτι.

Η συγκεκριμένη πολιτεία έχει μεγάλη παραγωγή πετρελαίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή