Ν. Σουδάν: Υπό δυσχερείς συνθήκες ξεκινούν οι απευθείας συνομιλίες για την εκεχειρία

Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 19:58
UPD:20:15
REUTERS/STRINGER

Μέλη της αντιπροσωπείας των ανταρτών του Νοτίου Σουδάν παρευρίσκονται στην τελετή έναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη  εκεχειρίας, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των ανταρτών του Νοτίου Σουδάν συναντήθηκαν την Κυριακή και σύμφωνα με εκπρόσωπο της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης, τα δύο μέρη ενέκριναν την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών όμως είναι δύσκολο ακόμη να καθοριστεί πότε θα ξεκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες.

A- A A+

Tην ώρα που εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των ανταρτών του Νοτίου Σουδάν συναντώνται στην Αντίς Αμπέμπα, πριν από την αναμενόμενη έναρξη των απευθείας συνομιλιών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας στρατηγός του στρατού του Νοτίου Σουδάν σκοτώθηκε στις μάχες γύρω από την πόλη Μπορ.

Την πληροφορία την έδωσαν την Κυριακή  οι αντάρτες του Ρικ Μάκαρ, ωστόσο  ο νοτιοσουδανός υπουργός Αμυνας τη διέψευσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ανταρτών, Μόιζε Ρουάι, ο στρατηγός Λούαλ Μαγιόκ, επικεφαλής των κυβερνητικών στρατευμάτων που προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Μπορ, πρωτεύουσας του κρατιδίου Τζόνγκλεϊ που βρίσκεται 200 χλμ. βόρεια της Τζούμπα, σκοτώθηκε την Παρασκευή (προχθές) μαζί με τον αναπληρωτή του σε ενέδρα.

«Οι δυνάμεις μας είναι καλά οργανωμένες, δεν κάνουν μόνο επιθέσεις αστραπή. Ο επόμενος στόχος είναι τώρα η Τζούμπα. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πότε θα εξαπολύσουν την επίθεση, αλλά είναι καθ' οδόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του στρατού είχε δηλώσει πως νοτιοσουδανικά στρατεύματα κατευθύνονται στην Μπορ, δηλώνοντας πως είναι πλέον "θέμα χρόνου" ο στρατός να ανακαταλάβει την πόλη.

Στο διπλωματικό πεδίο, η έναρξη των απευθείας συνομιλιώνε για την επίτευξη εκεχειρίας πρόκειτο να ξεκινήσουν την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών, Τάμπαν Ντενγκ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Εκπρόσωπος της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα δύο μέρη ενέκριναν την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, όμως είναι δύσκολο ακόμη να καθοριστεί πότε θα ξεκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως πυρά ακούστηκαν στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, Τζούμπα.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου άκουσε πυρά από την κατεύθυνση του στρατιωτικού αρχηγείου των κυβερνητικών δυνάμεων του SPLA προς τα βόρεια προάστια της πόλης.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 15 Δεκεμβρίου όταν ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ κατηγόρησε τον Ρικ Μάκαρ –που αποπέμφθηκε τον Ιούλιο του 2013– για απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Μάκαρ απέρριψε την κατηγορία, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι θέλησε να εξοντώσει τους αντιπάλους του. Η πολιτική αντιπαλότητα διευρύνεται από μία σύγκρουση μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων, της Ντίνκα που ανήκει ο Σάλβα Κιρ και της Νούερ στην οποία ανήκει ο Ρικ Μάκαρ.

Από τις συγκρούσεις τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 200.000 έχουν εκτοπιστεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή