Τρόικα – 25 ευρώ στη συνάντηση Αντ. Σάμαρα – Ευ. Βενιζέλου την Τρίτη

Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2014 21:14
UPD:21:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών.

A- A A+

Την πρώτη τους συνάντηση για το 2014 θα έχουν την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, μόλις δέκα ημέρες πριν την έλευση της τρόικας και πάλι στην Αθήνα και με ανοιχτά ζητήματα όπως αυτό των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Φυσικά θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το διήμερο 8 και 9 Ιανουαρίου, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή ανάληψης και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις υπουργών με περίπου 70 ευρωπαίους αξιωματούχους και λοιπούς προσκεκλημένους, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κερδίσει επικοινωνιακά πόντους.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το διήμερο 8 και 9 Ιανουαρίου, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή ανάληψης και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις υπουργών με περίπου 70 ευρωπαίους αξιωματούχους και λοιπούς προσκεκλημένους, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κερδίσει επικοινωνιακά πόντους.

Ίσως σε αυτό οφείλεται και η αναβολή της επίσκεψης την Τρίτη και την Τετάρτη του αντιπρόεδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου για τα μνημόνια, του  Ότμαρ Κάρας.

Η αναβολή, η οποία γνωστοποιήθηκε αρχικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική κάνοντας λόγο για πανικόβλητη κυβέρνηση,  ήταν προϊόν διαβούλευσης σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε  η επίσκεψη του κ. Κάρας να συμπέσει με την πανηγυρική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη στο Ζάππειο. Έτσι το αίτημά της έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, με πρωτοβουλία του οποίου έλαβε παράταση λίγων ημερών η επίσκεψη του κ. Κάρας.

Ωστόσο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζουν καλά μαζί με την άφιξη της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου έρχονται δύσκολες ημέρες καθώς αρχίζουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις η έκβαση των οποίων θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό των επόμενων μηνών, δεδομένου ότι τον Μάιο αναμένεται να διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία.

Επιπλέον θα δοκιμασθούν οι εξαγγελίες για απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια και μερική έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Εκκρεμή ζητήματα με την τρόικα παραμένουν το δημοσιονομικό κενό, αλλά και τα διαρθρωτικά μέτρα όπως η διαθεσιμότητα τουλάχιστον 12.000 υπαλλήλων κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ  και οι απολύσεις στο δημόσιο.

Πηγή προβληματισμού στο Μαξίμου παραμένει και το ζήτημα με το θέμα του εισιτηρίου των  25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία που προκαλεί αντιδράσεις τόσο από κοινωνικούς φορείς, όσο και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων και των βελτιώσεων που επεξεργάζεται και προτείνει το Κίνημα ως κοινωνικό πακέτο, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν ευπαθείς ομάδες, αναμένεται να θέσει, μεταξύ άλλων και το θέμα, των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει τη διαφωνία του.

Η ενδοκυβερνητική κόντρα των τελευταίων ημερών μεταξύ του υπουργού Υγείας και του ΠΑΣΟΚ, προβληματίζουν το Μαξίμου το οποίο θέλει να βάλει ένα τέλος σε αυτή τη διένεξη.

Έτσι σε μια προσπάθεια να κλείσει ακόμη ένα ανοιχτό μέτωπο δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε μια συμβιβαστική λύση που θα απαλλάσσει ευπαθείς ομάδες, όπως ανέργους και ανασφάλιστους, από την υποχρέωση καταβολής των 25 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή