Καταδίκη από το Σ.Α.του ΟΗΕ για τις επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 23:55
UPD:31/12/2013 00:31
REUTERS/Sergei Karpov

Τη Δευτέρα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε μέσα σε τρόλεϊ στο Βόλγκογκραντ, όταν ένας άνδρας που είχε ζωστεί εκρηκτικά τα πυροδότησε με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 28 να τραυματιστούν.

A- A A+

Με τον πιο σθεναρό τρόπο καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  τις βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας. Ισλαμιστές πίσω από τις επιθέσεις αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

 «Αυτές οι φρικιαστικές και αποτρόπαιες επιθέσεις σκόπιμα στόχευαν τοποθεσίες μαζικών συγκεντρώσεων, ειδικά τις δημόσιες συγκοινωνίες» ανακοίνωσαν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και ζήτησε οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί των επιθέσεων αυτών να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ισλαμιστές «κακοποιοί» βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ.

EURONEWS

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, οι βομβιστές οι οποίοι διέπραξαν τις επιθέσεις αυτές συνδέονται με τον Ντόκου Ουμάροφ, τον αρχηγό των Τσετσένων ανταρτών στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου, ο οποίος συνεχίζει να αποστέλλει νέους μαχητές σε έναν «πόλεμο τρόμου» που διεξάγει «υπό τη σημαία του ιερού πολέμου».

EURONEWS

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον σατανικό αυτό εχθρό με αποφασιστικότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο συνέκρινε τις επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ με εκείνες στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε απέναντι στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ότι η Μόσχα θα εργαστεί εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου για να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες των βομβιστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Βόλγκογκραντ, δήλωσε  ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο Πούτιν «δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί συντονισμένα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και να αναγνωρίσει τον σημαντικό ρόλο του ΟΗΕ στον συντονισμό των προσπαθειών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας», σημείωσε ο Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο ίδιος, είπε ότι ο κ.  Πούτιν διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η Ρωσία θα εργαστεί εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου για να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες των επιθέσεων που διαπράχθηκαν στο Βόλγκογκραντ.

Ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε από την πλευρά του τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των επιθέσεων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις δύο επιθέσεις δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί ακόμη τραυματίσθηκαν.

Η πρώτη επίθεση, σημειώθηκε την Κυριακή στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και προκάλεσε το  θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων. Τη Δευτέρα, σε λιγότερο από 24 ώρες σημειώθηκε ακόμη μια βομβιστική επίθεση μέσα σε τρόλεϊ στην πόλη –το άλλοτε Στάλινγκραντ– όταν ένας άνδρας που είχε ζωστεί εκρηκτικά τα πυροδότησε με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 28 να τραυματιστούν, ανάμεσά τους τρία παιδιά.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή