ΔΟΕ: Εμπιστοσύνη στη Ρωσία για την ασφάλεια των αγώνων στο Σότσι

Επιστολή του προέδρου της στον Βλ. Πούτιν
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 19:11
UPD:19:32
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Ο Τόμας Μπαχ (φωτογραφία αρχείου) έγραψε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη διπλή πολύνεκρη επίθεση στο Βόλγκογκραντ μέσα σε 24 ώρες.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σε επιστολή του, σημειώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στις ρωσικές αρχές για τη διεξαγωγή ασφαλών και επιτυχημένων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Ο Τόμας Μπαχ έγραψε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη διπλή πολύνεκρη επίθεση στο Βόλγκογκραντ μέσα σε 24 ώρες.

Οι ρωσικές ερευνητικές αρχές θεωρούν ότι οι δύο φονικές επιθέσεις, στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης αλλά και σε όχημα τρόλεϊ, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 31 άνθρωποι, συνδέονται άρρηκτα.

Το διπλό χτύπημα έγινε σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη της διοργάνωσης στο Σότσι.

«Κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας»

Η Ρωσία παρομοίασε εξάλλου τις δύο αιματηρές επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι στην πόλη Βόλγκογκραντ της νότιας Ρωσίας με τις τρομοκρατικές επιθέσεις εξτρεμιστών στις ΗΠΑ, τη Συρία και άλλες χώρες και κάλεσε να υπάρξει διεθνής αλληλεγγύη στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τους «τρομοκράτες».

«Δεν θα υποχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε την συνεπή μάχη μας εναντίον ενός δόλιου εχθρού, τον οποίο μπορούμε να κερδίσουμε μόνο μαζί», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα στην οποία οι ρωσικές αρχές να επιρρίπτουν την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε εν μέσω απειλών από εξτρεμιστές όπως ο Ντόκου Ουμάροφ, ηγέτης ισλαμιστών ανταρτών στο Βόρειο Καύκασο, ο οποίος έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να εμποδίσουν τη Ρωσία να διοργανώσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει καταστήσει τους αγώνες αυτούς (7η-23η Φεβρουαρίου 2014) προτεραιότητα για τη χώρα του, διέταξε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη ρωσική επικράτεια μετά τις επιθέσεις.

Η πρώτη επίθεση, την Κυριακή, είχε ήδη προκαλέσει το θάνατο 17 ανθρώπων στον κεντρικό σταθμό αυτής της πόλης, περίπου 1000 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Η επίθεση της Δευτέρας διέλυσε ένα τμήμα ενός τρόλεϊ στην πόλη –το άλλοτε Στάλινγκραντ– όταν ένας άνδρας που είχε ζωστεί εκρηκτικά τα πυροδότησε με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 28 να τραυματιστούν, ανάμεσά τους τρία παιδιά. Σύμφωνα με τη ρωσική αστυνομία, η ισχύς της έκρηξης είναι αντίστοιχη με αυτήν τεσσάρων κιλών TNT. Τη γραμμή όπου σημειώθηκε η επίθεση, την 15A, χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού, ιδίως φοιτητές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν για να του εκφράσει την «αλληλεγγύη» του. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε από την πλευρά της την «αποστροφή» της για την ενέργεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή