Σκληρή αντιπαράθεση Κ. Χατζηδάκη – αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 18:59
UPD:19:08
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«Υπάρχει ιδεολογικό βέρτιγκο από την Αριστερά. Η αντιπολίτευση έχει αυτοκτονικό σύνδρομο. Δεν περίμενα να υπερασπίζεστε τα βόρεια προάστια» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

A- A A+

Για αμηχανία και ιδεολογική σύγχυση της Αριστεράς έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και αφήνει απροστάτευτα τα φτωχά νοικοκυριά.

«Υπάρχει ιδεολογικό βέρτιγκο από την Αριστερά. Η αντιπολίτευση έχει αυτοκτονικό σύνδρομο. Δεν περίμενα να υπερασπίζεστε τα βόρεια προάστια» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον κατηγορούν για λαϊκισμό, ύβρεις και λάσπη.

Το νομοσχέδιο «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» ψηφίστηκε από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με τα κόμματα της συμπολίτευσης να υπερψηφίζουν και της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν. Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει αν δεν γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ανακοίνωσε ότι επαναφέρει τις αποσυρθείσες διατάξεις για τις ΠΑΕ, που είχαν αποσυρθεί το πρωί μετά από ενστάσεις των κομμάτων.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Όλοι οι εισηγητές της ήσσονος αντιπολίτευσης ζήτησαν τροποποιήσεις ως προς τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, προτείνοντας να αυξηθεί το πλαφόν, τόσο του οικογενειακού εισοδήματος, όσο και των καταθέσεων αλλά και των τετραγωνικών μέτρων.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ επανέλαβε τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, καθώς -όπως είπε- βαφτίζει επιτυχία ένα μόρφωμα που είναι η ταφόπλακα στις ακίνητες περιουσίες των Ελλήνων. «Καταψηφίζουμε και στο σύνολο και κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο, εξαιρώντας το ΦΠΑ στην εστίαση», κατέληξε ο κ. Κουίκ.

«Ψηφίζετε νόμους εκτρώματα υπέρ των τραπεζιτών, που εξακολουθούν να παρανομούν και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, την ώρα που ένας στους επτά Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο κατ εντολής της τρόικας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος,.

Από πλευράς της ΔΗΜΑΡ, η εισηγήτριά της Ασημίνα Ξηροτύρη προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί δεν προστατεύει, αλλά διαλύει την ελληνική κοινωνία, αφήνοντάς την έκθετη στους πλειστηριασμούς.

Η κ. Ξηροτύρη ζήτησε, μεταξύ άλλων, αναστολή πλειστηριασμών τουλάχιστον για δύο χρόνια, ειδική πρόνοια με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα κόκκινα δάνεια- ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και να αυξηθεί στις 300.000 ευρώ η οροφή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, και στα 40.000 ευρώ το καθαρό οικογενειακό εισόδημα.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για άγριο νομοσχέδιο που χτυπά με βαρβαρότητα τα λαϊκά νοικοκυριά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα όταν μιλά για ένα χρόνο παράταση στο πάγωμα των πλειστηριασμών.

Ο Μάρκος Μπόλαρης, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το πλαφόν των 200.000 ευρώ που βάζει στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, στην ουσία αφήνει εκτεθειμένους τους άνεργους, τους φτωχούς, τους μικρομεσαίους και τους μικροεπαγγελματίες.

Κ. Χατζηδάκης: Αμηχανία από την αντιπολίτευση

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών, προσθέτοντας ότι «αναμφισβήτητα η Ελλάδα έχει και θα εξακολουθήσει να έχει το ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους σε όλη την Ευρώπη».

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για το πολύ χαμηλό πλαφόν στις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι είναι πολύ δίκαιο μέτρο. Σύμφωνα με τον υπουργό, το όριο του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος των 35.000 ευρώ σημαίνει μεικτό πάνω από 50.000 ευρώ, και βάσει στοιχείων, όπως είπε, αφορά περίπου το 90% των νοικοκυριών που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προβληματικά σωρευτικά κριτήρια, ο υπουργός Ανάπτυξης αντέτεινε ότι όποιος είναι στο ένα κριτήριο χαμηλά θα είναι και στο άλλο, όποιος είναι ψηλά θα είναι επίσης ψηλά και στα υπόλοιπα.

Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στην Αριστερά: «Αν ένας έχει καταθέσεις 25.000 ευρώ, ενώ τηρεί τα υπόλοιπα κριτήρια, εγώ λέω ας δώσει ένα κομμάτι των καταθέσεων του για αποπληρωμή του δανείου. Ένας που έχει ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ θα πρέπει να δώσει 42 ευρώ για να σώσει το σπίτι του. Αν έχει 100.000 θα δώσει 80 ευρώ. Υπάρχον άλλοι μισθωτοί που δεν αγόρασαν σπίτι και καταβάλλουν νοίκι. Δεν άκουσα όμως για αυτούς τις παρατηρήσεις σας»

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για «μπαταχτσήδες που επί χρόνια ενώ είχαν δεν πλήρωναν» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα το ΣΥΡΙΖΑ, ότι επιμένει να μην θέλει να καταλάβει ότι επιβάλλεται ένα δίκαιο κοινωνικά μέτρο.

«Υπάρχει ένα τμήμα της αντιπολίτευσης που είναι αμήχανο, γιατί αλλιώς το φανταζόταν ότι θα ήταν και υπάρχει και ένα άλλο τμήμα της που αντιδρά σαν να μην άλλαξε τίποτα από αυτό είχε στο μυαλό της. Στο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σύγχυση συνειδητά ή ασυνείδητα. Για τα κόμματα της Αριστεράς θα περίμενα μεγαλύτερη ευαισθησία. Χάθηκε όμως στον αντιπολιτευτικό της οίστρο».

«Άκουσα, επίσης, ταυτόσημες απόψεις μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, ότι τα 35.000 ευρώ καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι λίγο. Υπάρχει ιδεολογική σύγχυση και βέρτιγκο από την Αριστερά μέσα σε αυτή την αίθουσα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

«Δικαιούστε να λέτε ό,τι θέλετε και να εκτίθεστε. Δεν περίμενα όμως να είστε προστάτες των βορείων προαστίων, γιατί αυτά προκύπτουν από αυτά που λέτε», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή