Πλειστηριασμοί: Διεκόπη η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

Ενστάσεις για το κατεπείγον
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 11:46
UPD:12:33
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς  στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

A- A A+

Απορρίπτει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την πρόταση της κυβέρνησης να συζητηθεί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, καθώς περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις.

Η Επιτροπή προχώρησε σε ολιγόλεπτο διάλειμμα προκειμένου να συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών ποιες διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν. Στους διαδρόμους της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών ρωτούσε συνεργάτη του ποιες διατάξεις μπορούν να αφαιρεθούν.

Τόσο η αντιπολίτευση, όσο και πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης ζήτησαν να συζητηθούν μόνο τα θέματα που έχουν προθεσμία και να απορριφθούν όλα τα υπόλοιπα.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην εστίαση και η παράταση για τις αναπηρικές συντάξεις έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Για τις ρυθμίσεις που αφορούν τον Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων είπε ότι αφορούν προσαρμογή με τον Κώδικα Βεβαίωσης και Είσπραξης και ότι «αν δεν ισχύσουν, από 1-1-14 δεν θα έχουμε εναρμονισμένο σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων». Πρόσθεσε ακόμη ότι «μνημονιακή υποχρέωση, αλλά χωρίς ρητή προθεσμία, είναι και το Επενδυτικό Ταμείο».

Επισημαίνεται ότι στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς έχουν ενταχθεί έως και ρυθμίσεις για τις ΠΑΕ, την ΛΑΡΚΟ, τον ΟΔΙΕ κ.ά.

Ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη μεθόδευση της κυβέρνησης και πρότεινε για τους πλειστηριασμούς να δοθεί παράταση στην ισχύουσα νομοθεσία και να αποσυρθούν όσα δεν έχουν σχέση με αυτούς. «Μας φτάνουν που υπουργοί αυτογελοιοποιούμενοι που είπαν ψήφισα μνημόνιο χωρίς διαβάσω, να μην γίνει το ίδιο και με Βουλευτές», είπε.

«Η κυβέρνηση δεν σέβεται λειτουργία του Κοινοβουλίου. Περιμέναμε χθες ρύθμιση για πλειστηριασμούς, παίρνουμε πολυνομοσχέδιο» είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης, προτείνοντας «να επικεντρωθούμε στο θέμα πλειστηριασμών» και «όλα τα υπόλοιπα μπορούν να έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο και να λυθούν τα θέματα».

«Η Βουλή να λειτουργήσει ως Βουλή και όχι ως χωματερή», ανέφερε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τ. Κουίκ, συμπληρώνοντας ότι «έχετε παραβεί κάθε έννοια συνταγματική και ηθική. Αυτό ανήθικο, αν δεν ήμουν στη Βουλή θα έλεγα ότι είναι πολιτική αλητεία».

«Δεν μπορεί να μείνει τίποτα άλλο εκτός από τους πλειστηριασμούς», τόνισε η εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη.

Για παρανομίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος.

Για «παράνομη διαδικασία» έκανε λόγο η εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου προειδοποιώντας ότι «θα μείνετε ως κυβέρνηση μαζικών πλειστηριασμών».

Στην Ολομέλεια συζητείται φορολογικό νομοσχέδιο και εμείς έχουμε φορολογικέ διατάξεις, επεσήμανε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Μ. Μπόλαρης.

Η βουλευτής της  ΝΔ Φ. Πιπιλή πρότεινε να μείνει ανοικτή η Βουλή κατά τις γιορτές για να συζητηθεί το νομοσχέδιο.

«Το μόνο κατεπείγον που υπάρχει είναι να εξευτελιστεί το κοινοβούλιο. Ζούμε μέρες που κάποιοι θέλουν να κατεδαφίζουν τον κοινοβουλευτισμό. Η πρώτη που εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση είναι η κυβέρνηση με την ανοχή του Προεδρείου. Η χώρα κυβερνάται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που μόνο Δημοκρατία δεν είναι», εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «θέλετε να περάσετε κρυφά, εν κρυπτώ και παραβύστω δωράκια, σκάνδαλα και χορηγίες σε μεγάλα συμφέροντα».

«Αυτά γίνονται μόνο στην υποσαχάρια Αφρική», είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Γιοβανόπουλος, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου ρωτούσε αν θα έρθουν και άλλες τροπολογίες στο νομοσχέδιο.

«Άλλα περιμέναμε άλλα βρήκαμε», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Ορφανός και πρότεινε: «αυτά που έχουν προθεσμία τα συζητάμε σήμερα και όλα τα άλλα τα αποσύρουμε».

«Το σημαντικό είναι το θέμα των πλειστηριασμών. Οι υπόλοιπες διατάξεις δίνουν το δικαίωμα πολλοί να λένε πολλά και διάφορα και αυτό πρέπει να το δείτε, κύριε Υπουργέ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδ. Τζαμτζής, ζητώντας «να συζητήσουμε το θέμα των πλειστηριασμών».

«Απίστευτη συρραφή», διατάξεων, διαπίστωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Π. Μουτσινάς, προτείνοντας να μπει τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια για τους πλειστηριασμούς, τον ΦΠΑ στην εστίαση και τους συνεταιρισμούς.

«Ό,τι αφορά προθεσμίες που λήγουν να παραμείνουν και όσες άλλες διατάξεις να συζητηθούν κανονικά. Υπάρχουν διατάξεις που ενισχύουν αυτόν τον απίθανο Γενικό Γραμματέα Εσόδων. Γιατί είναι κατεπείγον;», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πατριανάκου. Ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Ιωαννίδης συμφώνησε με την πρόταση.

«Οι εξουσίες έλκονται από την αυτοκαταστροφή τους. Αυτό βλέπω σήμερα, τον παραλογισμό», είπε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Δ. Ανδρουλάκης και απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης τον προειδοποίησε: «αν δεν ανταποκριθείς στις προσκλήσεις των Βουλευτών, δεν θα μπορείς να σταθείς σ’ αυτό το Κοινοβούλιο».

«Η κυβέρνηση αδικεί την τεράστια προσπάθεια για διαπραγμάτευση που έγινε», εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος.

«Κατεπείγον είναι μόνο το θέμα των πλειστηριασμών’, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος και υπογράμμισε ότι «για όλες τις άλλες είμαστε από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί».

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω πως είναι δυνατόν στην Ολομέλεια να ψηφίζεται φορολογικό νομοσχέδιο και στην Επιτροπή να έχουμε νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις», είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι «αυτό ξεπερνά και τις αντοχές του πιο καλόπιστου Βουλευτή»

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή