Κρίσιμα νομοθετήματα εν όψει στη Βουλή

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 09:32
UPD:20:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
A- A A+

Ούτε και χθες βγήκε τελικά άσπρος καπνός από το Μαξίμου κυρίως για την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), θέμα που είναι πρώτο στη μακρά λίστα αναμονής των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών μας.

Όπως έχει γράψει εδώ και ημέρες το naftemporiki.gr οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μία λύση η οποία θα έχει κι αυτή μεταβατικό χαρακτήρα ενός έτους ενώ δεν αποκλείεται μέχρι αύριο το θέμα να κλείσει και να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της υποδόσης του 1 δισ.

Για όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα η 20η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Το πενθήμερο από 16 έως 20 του τρέχοντος μηνός οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να στηρίξουν μια σειρά από κρίσιμα νομοθετήματα πολλά από αυτά «πακεταρισμένα» σε μία συσκευασία είτε διότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά είτε διότι Μαξίμου και συναρμόδιοι υπουργοί ευελπιστούν με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσουν αναίμακτα τον σκόπελο των εσωκομματικών αντιδράσεων. 

Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου, η Βουλή θα κλείσει μόνον εφόσον ψηφιστούν όλοι οι νόμοι, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης των εργασιών.

Το σίγουρο, λέει κυβερνητικό στέλεχος, είναι ότι όσα θέματα, όπως για παράδειγμα το δημοσιονομικό κενό, μπορούν θα πάνε για τον Ιανουάριο και όσα δεν μπορούν, όπως οι πλειστηριασμοί, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ο ΦΠΑ στην εστίαση θα επιδιωχθεί μία συμφωνία με την τρόικα με δεδομένη όμως την απόφαση της κυβέρνησης σε περίπτωση εμπλοκής να προχωρήσει μονομερώς.  Για τα δύο πρώτα πάντως υπάρχει μία πρώτη προσέγγιση με άξονα τη μεταβατικότητα της λύσης που τελικά θα επιλεχθεί. Και για τα δύο οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους της τριμερούς να δέχονται η περίοδος της μεταβατικότητας να ισχύσει για 12 μήνες.  

Το ίδιο στέλεχος έλεγε χθες ότι κυβέρνηση και δανειστές «κάνανε μερικά βήματα μπροστά προς την κατεύθυνση οριστικής συμφωνίας σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και πάντα στις διαπραγματεύσεις κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις».

Αύριο δεν αποκλείεται να γίνει μία ακόμη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με την τρόικα ενώ σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και θα συζητηθούν το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της σταδιακής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή