Σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Νέλσον Μαντέλα

Πρώτη εκ των τριών ημερών
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 18:12
UPD:18:18
REUTERS/Kevin Coombs

Κόσμος περιμένει να αποχαιρετήσει για τελευταία φορά τον Νέλσον Μαντέλα.

A- A A+

Οι Νοτιοαφρικανοί άρχισαν την Τετάρτη να αποχαιρετούν για τελευταία φορά σε προσωπικό - αυτή τη φορά - επίπεδο τον Νέλσον Μαντέλα, προσερχόμενοι για να υποκλιθούν μπροστά από τη σορό του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Η σορός περιήλθε με κάθε επισημότητα στους δρόμους της Πρετόρια και στη συνέχεια εκτέθηκε για δημόσιο προσκύνημα στο κτήριο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Το προσκύνημα θα διαρκέσει θα διαρκέσει τις τρεις επόμενες ημέρες.

REUTERS/POOL

Στρατιωτικό προσωπικό μεταφέρει τη φέρετρο του Νέλσον Μαντέλα στο Union Buildings στην Πρετόρια.

Ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ξένοι ηγέτες και προσωπικότητες που βρίσκονται ακόμη στη Νότια Αφρική μετά την τελετή της Τρίτης, ήταν μεταξύ των πρώτων, μετά την οικογένεια του Μαντέλα, που απέτισαν ύστατο φόρο τιμής μπροστά από το φέρετρο.

Το τελευταίο βρίσκεται μπροστά από το επιβλητικό κτηριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται η Προεδρία.

Ο νεκρός είναι ντυμένος με ένα από τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα μπατίκ πουκάμισά του από την Ινδονησία.

EURONEWS

Μέσα από το καπάκι από πλέξιγκλας, βλέπει κανείς το καφέ και κίτρινο πουκάμισο και το πρόσωπό του. Το κάτω μέρος του φερέτρου είναι σκεπασμένο. Τέσσερις φρουροί στέκονται με τα κεφάλια κατεβασμένα, ένας σε κάθε γωνιά του φερέτρου.

EURONEWS

Η ροή των ανθρώπων είναι αργή αλλά συνεχής. Μπορούν να πλησιάσουν το φέρετρο στα ένα με δύο μέτρα. Ορισμένοι περνούν με το κεφάλι κατεβασμένο και γονατίζουν, άλλοι κάνουν το σήμα του σταυρού και ψιθυρίζουν μια προσευχή. Πολλοί, όπως η Γκράσα Μασέλ, η μοζαμβικανή χήρα του Μαντέλα, αλλά και η πρώην σύζυγός του Γουίνι ή το τοπ-μόντελ Ναόμι Κάμπελ είχαν δάκρυα στα μάτια.

Πολλές χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί πήραν άδεια από τη δουλειά τους και περίμεναν το μεσημέρι λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την έδρα της Προεδρίας, το κτηριακό συγκρότημα Union Buildings.

Στους επισκέπτες δεν επιτρέπεται να τραβούν φωτογραφίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή