Εξέταση αίματος για εγκύους θα προλαμβάνει τη θνησιγένεια

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 23:39
UPD:11/12/2013 00:43
SHUTTERSTOCK

Η εξέταση ελέγχει με ακρίβεια τα επίπεδα του οξυγόνου που φτάνουν στο έμβρυο, τα οποία όταν είναι πολύ χαμηλά αυξάνουν τον κίνδυνος για το έμβρυο.

A- A A+

Ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πρόληψη της θνησιγένειας στα βρέφη έκαναν επιστήμονες στην Αυστραλία, οι οποίοι ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος για εγκύους, που θα εντοπίζει εγκαίρως την ύπαρξη ενός τέτοιου κινδύνου.

Την εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες από τον οργανισμό Mercy Health στη Μελβούρνη, οι οποίοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι εκτός από τη θνησιγένεια θα προλαμβάνει και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η βλάβη στον εγκέφαλο.

Η εξέταση ελέγχει με ακρίβεια τα επίπεδα του οξυγόνου που φτάνουν στο έμβρυο, τα οποία όταν είναι πολύ χαμηλά αυξάνουν τον κίνδυνος για το έμβρυο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μικροσκοπικά τμήματα από το RNA της μητέρας διαρρέουν από τον πλακούντα και φτάνουν στο αίμα, γεγονός που μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου αλλά μπορεί να ανιχνευθεί από τη νέα εξέταση.

Έτσι, σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι γιατροί θα μπορούν να εντοπίσουν το πρόβλημα κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο και φέρνοντας στον κόσμο το παιδί προτού κινδυνεύσει σοβαρά.

«Αν γνωρίζουμε πόσο οξυγόνο παίρνει το έμβρυο, θα μπορούμε να πραγματοποιούμε τον τοκετό όσο νωρίτερα χρειάζεται, προτού τα επίπεδα του οξυγόνου μειωθούν επικίνδυνα και οδηγήσουν στη θνησιγένεια», είπε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Clare Whitehead.

Σύμφωνα με την ίδια, η εξέταση θα αρχίσει να πραγματοποιείται σε διάστημα τριών με πέντε ετών, ενώ οι επιστήμονες τη δοκιμάζουν ήδη στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετέχουν 180 γυναίκες που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της εγκυμοσύνης τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή