Η διατροφή των εγκύων επηρεάζει την οστική πυκνότητα των παιδιών

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 10:23
UPD:10:38
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Η σημασία της διατροφής των εγκύων αποδείχθηκε από άλλη μία μελέτη, η οποία έδειξε ότι οι τροφές που καταναλώνουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη τους επηρεάζουν τα κόκαλα των παιδιών και μάλιστα όχι μόνο όταν αναπτύσσονται στη μήτρα, αλλά και για πολλά χρόνια μετά.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή σχεδόν 3.000 γυναικών που βρίσκονταν σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης τους. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις διατροφικές τους συνήθειες, αναζητώντας το αν και κατά πόσο επηρεάζουν την οστική πυκνότητα των παιδιών τους μετά την ενηλικίωση.

Για να το πετύχουν αυτό, κατέγραφαν ό,τι έτρωγαν καθημερινά οι γυναίκες και μετρούσαν τα επίπεδα των βιταμινών στο αίμα τους, ενώ όταν τα παιδιά τους έγιναν έξι ετών, τα υπέβαλαν σε τεστ απεικόνισης, προκειμένου να μετρήσουν  την οστική τους πυκνότητα.

Όπως αναφέρουν στα αποτελέσματα της μελέτης τους, τα οποία δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, τα παιδιά αποκτούν πιο υγιή κόκαλα, με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και περισσότερα μέταλλα, όταν οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους καταναλώνουν αρκετές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες, φώσφορο και βιταμίνη Β12.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες δεν βοηθούν την υγεία των οστών, καθώς αυτά παρουσιάζουν μειωμένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα.

Επίσης, προκαλούν συσσώρευση ομοκυστεΐνης στο αίμα, την οποία προκαλεί η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή