Επικίνδυνη για το έμβρυο η κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 17:38
Shutterstock
A- A A+

Αυξημένο κίνδυνο προσβολής από ψυχικές ασθένειες και διαταραχές της διάθεσης έχουν τα παιδιά όταν οι μητέρες τους έχουν περάσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου Σιγκαπούρης έδειξε ότι τα παιδιά στην περίπτωση αυτή παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα στις συνδέσεις του εγκεφάλου, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής από τα παραπάνω.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή η κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη προκαλεί προβλήματα στη συνδεσιμότητα στους νευρώνες του εγκεφάλου και συγκεκριμένα μειώνουν τη «δομική συνδεσιμότητα» στη δεξιά πλευρά της αμυγδαλής.

Η αμυγδαλή βρίσκεται βαθιά στον εγκέφαλο, μπροστά από τον ιππόκαμπο, και σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει άμεση σχέση με τις συναισθηματικές αντιδράσεις, τον φόβο και φυσικά το άγχος.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, τα αποτελέσματα της κατάθλιψης που βιώνει η μητέρα μεταφέρονται στο έμβρυο, γεγονός που αυξάνει την τάση στις ψυχικές ασθένειες που μπορεί να έχουν τα παιδιά όσο μεγαλώνουν.

Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που βρίσκονταν στην 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους, ενώ δύο εβδομάδες μετά τη γέννα οι γιατροί έκαναν στα παιδιά μαγνητικές τομογραφίες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν προβλήματα στη δομή του εγκεφάλου και κυρίως στην αμυγδαλή.

Όπως διαπίστωσαν, η κατάθλιψη της μητέρας δεν επηρέασε τον όγκο της αμυγδαλής, αλλά μείωσε τη συνδεσιμότητα στη δεξιά πλευρά της όταν υπήρχε κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή