Μύθος η λεγόμενη «υγιής παχυσαρκία»

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 11:07
SHUTTERSTOCK

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η λεγόμενη «υγιής παχυσαρκία» είναι μύθος, ακόμη και για τα παχύσαρκα άτομα που είναι μεταβολικά υγιή.

A- A A+

Την προσοχή των παχύσαρκων ατόμων που δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας εφιστούν επιστήμονες στον Καναδά, οι οποίοι σε νέα μελέτη τους αναφέρουν ότι το μεγάλο σωματικό βάρος αυξάνει σοβαρά τον κίνδυνο προσβολής από σοβαρές ασθένειες, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις (υψηλή χοληστερόλη κτλ) που οδηγούν σ' αυτές.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το νοσοκομείο Mount Sinai στο Τορόντο, οι οποίοι ανέλυσαν τα αποτελέσματα στα οποία είχαν καταλήξει προηγούμενες έρευνες με θέμα την παχυσαρκία, που είχαν διεξαχθεί με τη συμμετοχή περίπου 60.000 ατόμων.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η λεγόμενη «υγιής παχυσαρκία» είναι μύθος, ακόμη και για τα παχύσαρκα άτομα που είναι μεταβολικά υγιή, δηλαδή άτομα στα οποία οι τιμές της χοληστερόλης, της αρτηριακή πίεσης και των σακχάρων στο αίμα είναι χαμηλές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή στον οργανισμό των παχύσαρκων ατόμων υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που με το πέρασμα του χρόνου επιδεινώνουν τη συνολική εικόνα της υγείας τους.

«Αυτό ακριβώς είναι που θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη της λεγόμενης 'υγιούς παχυσαρκίας'», είπε στο BBC ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ravi Retnakaran. «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τόσο οι ασθενείς που είναι παχύσαρκοι και μεταβολικά υγιείς, όσο και εκείνοι που είναι παχύσαρκοι αλλά όχι υγιείς μεταβολικά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή