Ο γαστρικός ιμάντας αναστρέφει τα συπτώματα του διαβήτη στους παχύσαρκους

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 09:41
UPD:12:17
REUTERS/STEFAN WERMUTH
A- A A+

Μια σημαντική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 έκαναν επιστήμονες στην Αυστραλία και συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Garvan στο Σίδνεϊ, σε συνεργασία με ερευνητές από το Νοσοκομείο St. Vincent's.

Όπως διαπίστωσαν, τα συμπτώματα της ασθένειας αναστρέφονται με τη βοήθεια του γαστρικού ιμάντα, μιας μεθόδου που χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους, στα άτομα που παρουσιάζουν παχυσαρκία σε επικίνδυνα επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, η τοποθέτηση γαστρικού ιμάντα στα παχύσαρκα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 βελτιώνει θεαματικά την ανοχή στη γλυκόζη και μάλιστα σε διάστημα μόλις μερικών εβδομάδων.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η μέθοδος του γαστρικού ιμάντα είναι κατάλληλη για τα άτομα στα οποία η παχυσαρκία έχει φτάσει σε νοσηρά επίπεδα και τα βοηθά να χάσουν βάρος, μειώνοντας την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τοποθετείται ένας φουσκωτός δακτύλιος ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να περνάει από αυτόν μόνο μικρή ποσότητα τροφής και επιπλέον σε πολύ αργό ρυθμό.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα οφέλη του γαστρικού ιμάντα στους παχύσαρκους διαβητικούς παρακολουθώντας την κατάσταση 15 παχύσαρκων ασθενών, οι οποίοι έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών και είχαν υποβληθεί σε επέμβαση για την τοποθέτησή του.

Όπως είπε η καθηγήτρια Katherine Samaras από το Ινστιτούτο Garvan, η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι υπάρχει τόσο μεγάλη βελτίωση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. «Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι η μείωση του σωματικού βάρους βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών, όπως άλλωστε και η βαριατρική. Ωστόσο, το δεύτερο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας είναι το γεγονός ότι όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική μείωση της φλεγμονής. Μάλιστα, ο αριθμός των ανοσοκυττάρων που προκαλούσαν τη φλεγμονή περιορίστηκε πολύ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον βαθμό στον οποίο μειώθηκαν τα επίπεδα της γλυκόζης».

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή