Ουκρανία: Αποκλιμάκωση ζητεί ο πρωθυπουργός

Έμμεση προειδοποίηση για ποινικές κυρώσεις σε διαδηλωτές
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 12:20
UPD:12:40
REUTERS/GLEB GARANICH

«Το Κοινοβούλιο εξέφρασε χθες την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να αποδεχθούν η αντιπολίτευση και οι εταίροι μας στο εξωτερικό. Απευθύνω έκκληση για τον τερματισμό της πολιτικής έντασης», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ.

A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ κάλεσε την Τετάρτη την αντιπολίτευση να σταματήσει την κλιμάκωση της πολιτικής έντασης που προκλήθηκε από την άρνηση της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, διατηρώντας τη χώρα στη ζώνη επιρροής της Ρωσίας.

EURONEWSGREEK

«Το Κοινοβούλιο εξέφρασε χθες την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να αποδεχθούν η αντιπολίτευση και οι εταίροι μας στο εξωτερικό. Απευθύνω έκκληση για τον τερματισμό της πολιτικής έντασης», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου από την ημέρα που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις.

EURONEWSGREEK

Την Τρίτη, το ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου πλειοψηφεί το φιλορωσικό κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, απέρριψε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον κ. Αζάροφ ότι «πούλησε την Ουκρανία στη Ρωσία» και ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών.

EURONEWSGREEK

«Θέλω να πω στους πολίτες: οι ηγέτες σας σάς ωθούν στο έγκλημα. Αυτοί θα κρυφτούν πίσω από την κοινοβουλευτική τους ασυλία αλλά εσείς δεν έχετε τα μέσα να κρυφτείτε», δήλωσε ο Μίκολα Αζάροφ τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διαδηλώνουν στο Κίεβο.

EURONEWSGREEK

Ο ουκρανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ουκρανικές αντιπροσωπείες μεταβαίνουν εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων περί της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ και στη Μόσχα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

«Ο λόγος για τις διαδηλώσεις δεν υπάρχει πλέον», είπε.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυριών που έχουν πραγματοποιηθεί στο Κίεβο από το 2004 και την Πορτοκαλί Επανάσταση

Προσπάθησαν να αποκλείσουν το κοινοβούλιο

REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Αστυνομικοί και μέλη του υπουργείου Εσωτερικών συγκεντρώνονται κοντά στο φράχτη του ουκρανικού κοινοβουλίου στο Κίεβο. Περίπου 100 φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να αποκλείσουν εκ νέου σήμερα την έδρα της κυβέρνησης της Ουκρανίας, όπου αναμένεται να συνεδριάσει το πρωί το υπουργικό συμβούλιο αλλά όλες οι προσβάσεις έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Νωρίτερα, περίπου 100 φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να αποκλείσουν εκ νέου την έδρα της κυβέρνησης της Ουκρανίας, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, όλες οι προσβάσεις είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί, οι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη διακοπή της διαδικασίας προσέγγισης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., αναγκάστηκαν να μείνουν πίσω από τις ταινίες ασφαλείας της αστυνομίας φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ντροπή!» και «Παραίτηση!»

Συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης που σημειώθηκαν στο περιθώριο των κινητοποιήσεων τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 100 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι.

Την Τρίτη, οι δυνάμεις καταστολής είχαν εκκενώσει με τη βία την πλατεία Ανεξαρτησίας, που είχε καταλάβει εδώ και αρκετές ημέρες η αντιπολίτευση, προκαλώντας τον τραυματισμό 30 ανθρώπων.

EURONEWSGREEK

Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν την χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία και ο διοικητής της αστυνομίας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την επιχείρηση, η οποία ενίσχυσε την κινητοποίηση των μελών της αντιπολίτευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή