Νέα ανακάλυψη οδηγεί στη δημιουργία ανδρικού αντισυλληπτικού

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 09:08
UPD:09:08
SHUTTERSTOCK

Όπως αναφέρει το BBC, η δημιουργία ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού δεν αποκλείεται να είναι πραγματικότητα σε διάστημα δέκα ετών.

A- A A+

Ένα αντισυλληπτικό χάπι για τους άνδρες δεν αποκλείεται να είναι γεγονός σε μερικά χρόνια, καθώς η ανακάλυψη επιστημόνων από την Αυστραλία φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία του.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τα πανεπιστήμια Μελβούρνης στην Αυστραλία και Λέσεστερ στη Βρετανία, ανακάλυψαν ότι η απενεργοποίηση δύο συγκεκριμένων πρωτεϊνών μπλοκάρει τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό, γεγονός που προκαλεί στείρωση.

Οι πρωτεΐνες αυτές υπάρχουν στα μυικά κύτταρα που ενισχύουν τη μεταφορά του σπέρματος και η απενεργοποίησή τους μπορεί να γίνει χωρίς χειρουργική επέμβαση, ενώ δεν επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Science, η μελέτη έγινε σε ποντίκια και έδειξε ότι η στείρωση που προκαλείται από την απουσία αυτών των πρωτεϊνών δεν είναι αναστρέψιμη και δεν προκαλεί παρενέργειες.

Όπως ανέφερε ο δρ Sabatino Ventura, ο ένας από τους επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, οι επιστήμονες έχουν ήδη στη διάθεσή τους ένα φάρμακο που μπλοκάρει τη μία πρωτεΐνη, ωστόσο χρειάζεται να βρεθεί μια χημική ουσία που θα απενεργοποιεί τη δεύτερη, ώστε να αναπτύξουν ένα φάρμακο που θα μπλοκάρει και τις δύο.

Όπως αναφέρει το BBC, η δημιουργία ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού δεν αποκλείεται να είναι πραγματικότητα σε διάστημα δέκα ετών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή