Προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών ίσως προσφέρουν τα αντισυλληπτικά

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 10:05
UPD:10:05
SHUTTERSTOCK

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι κάθε οργανισμός διαφέρει, γιʼ αυτό και η αντίδρασή του στα αντισυλληπτικά μπορεί να μην είναι ήπια.

A- A A+

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ στη Β. Καρολίνα των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από 24 παλαιότερες μελέτες και διαπίστωσαν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τις πιθανότητες που έχει μια γυναίκα να προσβληθεί από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου κατά 27%.

Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η προστασία δεν διαρκεί μόνο κατά τη διάρκεια της χορήγησης, αλλά και αρκετά χρόνια μετά.

«Ο κόσμος έχει θετική άποψη σε ό,τι αφορά τη σχέση ανάμεσα στη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών και την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών. Η μελέτη μας προσθέτει και επιστημονικό βάρος σʼ αυτήν την άποψη», είπε στο Reuters η επικεφαλής της μελέτης, δρ Laura Havrilesky.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι κάθε οργανισμός διαφέρει, γιʼ αυτό και η αντίδρασή του στα αντισυλληπτικά μπορεί να μην είναι ήπια. Εξάλλου, δεν πρέπει να γίνεται μακροχρόνια χρήση χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

Επίσης, δεν είναι βέβαιοι ότι σε όλες τις περιπτώσεις η προστασία από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου προέρχεται από τα χάπια, επειδή μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι είναι αδύνατο να υπολογιστούν με ακρίβεια.

Στις μελέτες που ανέλυσαν οι επιστήμονες συμμετείχαν χιλιάδες γυναίκες διαφόρων ηλικιών, που έπαιρναν αντισυλληπτικά για διαφορετικό χρονικό διάστημα, αλλά και γυναίκες που δεν είχαν πάρει αντισυλληπτικά ποτέ.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο των ωοθηκών σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν πάρει ποτέ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή