Eρευνα: Προβλήματα όρασης από τη μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 11:32
UPD:11:32
SHUTTERSTOCK

Oι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κινδυνεύουν να εμφανίσουν γλαύκωμα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια της όρασης.

A- A A+

Μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν σοβαρά προβλήματα όρασης διατρέχουν οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών.

Το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη επιστημόνων στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κινδυνεύουν να εμφανίσουν γλαύκωμα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια της όρασης.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο 117ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Οφθαλμολογίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ν. Ορλεάνη, όπου τόνισαν ότι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν έχει ξεκαθαριστεί προς το παρόν. Ωστόσο, θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να ευθύνεται για αυτό η σχέση που έχει η πάθηση με τα οιστρογόνα, η οποία έχει αποδειχθεί σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που συγκέντρωσαν έπειτα από έρευνα που είχε διεξαχθεί κατά το διάστημα 2005 – 2008 και στην οποία είχαν συμμετάσχει 3.406 γυναίκες ηλικίας τουλάχιστον 40 ετών.

Σύμφωνα με τον δρ Shan Lin, η μελέτη είναι η πρώτη που καταλήγει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα και που αποδεικνύει ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά θα πρέπει να παρακολουθούνται και από οφθαλμίατρο.

«Η μελέτη αυτή θα δώσει την ώθηση για τη διεξαγωγή περισσότερων ερευνών στο μέλλον, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανάμεσα στη χορήγηση αντισυλληπτικών και το γλαύκωμα υπάρχει και σχέση αιτίας – αποτελέσματος», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή